Котките и кучетата, както и всички домашни любимци, правят стопаните си щастливи всеки ден.

 

Ако нашите четириноги приятели могат да подобрят емоционалното ни състояние и да намалят стреса, следователно те биха имали положително въздействие и върху психическия баланс при възрастните хора.


 

Предварително проучване, представено на 74-ия конгрес на Американската академия по неврология, е показало, че стопаните на кучета и котки са по-малко изложени на риск от когнитивен спад с течение на времето.

 

Кучетата и котките имат положително влияние върху мозъка на възрастните хора

Лекари от болницата на Мичиганския университет в САЩ са анализирли данни от 1369 възрастни, пенсионери, които са свързани с програмата Medicare.

 

Според анализите е установено, че 53% от тях имат домашен любимец вкъщи - куче или котка.

 

Някои от участниците - около 32% са имали домашен любимец в рамките на повече от 5 години.

 

Тези участници, чиято средна възраст е 65 години, са преминали през няколко когнитивни теста за годините, в които се е провеждало изследването.

 

Въз основа на резултатите от тези тестове, лекарите са поставили на всеки участник определен когнитивен резултат, който е варирал от 0 до 27 точки.

 

Както се е очаквало, когнитивният резултат на участниците постепенно е намалявал с времето.

 

Въпреки това, хората, които са се грижили за домашни любимци в рамките на повече от 5 години, са имали по-висок когнитивен резултат - средно с 1,2 точки по-висок, в сравнение с хората, които не са имали контакт с домашни любимци.

 

Известно е, че стресът може да има негативно влияние върху когнитивните функции, а антистресовият ефект на контакта с домашни любимци може да предостави правдоподобно обяснение за наблюденията от проучването.

 

Домашният любимец също увеличава физическата активност на стопаните си, което може да е от полза за поддържане на когнитивното здраве.

 

Като се има предвид това, все пак са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези открития и да се идентифицират механизмите, които са в основата на взаимоотношенията с домашните любимци и ползите за психическото ни здраве, заключава Тифани Брадли, лекар в Университетската болница на Мичиган и първи автор на изследването.

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/cerveau-animaux-compagnie-font-bien-notre-cerveau-96965/

https://www.eurekalert.org/news-releases/944442