В първа част: В какво се състои вредата на UV лъчите върху кожата?

 

Предразположеност към увреждане на кожата
Кожата и очите на всеки са подложени на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Известно е, че по-светлите хора са подложени на по-висок риск, но това не означава, че такъв не се наблюдава и при останалите.
Кожата потъмнява, когато ултравиолетовите лъчи се абсорбират от кожата. Те повишават активността на меланоцитите, клетките, които отделят меланин. Меланинът се явява един вид блокиращо средство срещу вредните лъчи. Това е и причината хората с по-тъмен тен да изгарят по-рядко.
 Изгарянията се свързват с повишен риск от рак на кожата, включително меланом. Но ултравиолетовите лъчи повишат риска от рак дори без кожата да е изгаряла.
 


Други фактори,

които са от значение за склонността на кожата към увреждане от ултравиолетовата светлина. Повишено внимание се изисква:

 • след терапия срещу рак на кожата,
 • наличие на член от семейството с рак на кожата, особено меланома,
 • наличие на множество, големи или поява на бенки,
 • наличие на лунички и изгаряне преди потъмняването на тена,
 • светла кожа или руса, червена или светлокестенява коса,
 • местожителство или ваканционни прекарвания при висока надморска височина – ултравиолетовата радиация нараства с 4-5 % на всеки 1 000 метра надморска височина,
 • местожителство или ваканционни прекарвания в тропичния или субтропичния климатичен пояс,
 • продължителен престой, работа на открито през делничната седмица или през почивните дни,
 • излагане на слънце без да е подготвен организмът,
 • наличие на автоимунни заболявания, като лупус еритематозис,
 • прием на медикаменти, които подтискат имунитета,
 • трансплантация,
 • прием на конрацептиви или медикаменти за контрол на бременността и раждането,
 • прием на тетрациклини, сулфонамиди, антибиотици, медикаменти, съдържащи натрий, нестероидни противовъзпалителни, трициклични антидепресанти, медикаменти за контрол на кръвното налягане и сърдечно-съдови заболявания, лекарства срещу гадене, повръщане, фенотиазини, медикаменти при диабет. При прием на каквито и да било лекарства се консултирайте с лекаря или фармацевта дали те не водят до повишаване на фоточувствителността на организма.


 

Как да се предпазим от UV лъчите?
Не е възможно слънчевата светлина да се избегне напълно, както е и неразумно да се редуцира излизането навън, тъй като физическата активност е условие за добро здравословно състояние. Продължителното излагане на силна слънчева светлина също не е полезно.Обикновено хората прибягват до слънчева защита само на плаж, но реално кожата поема слънчево лъчение постоянно и навсякъде на открито. Защитата от слънцето включва носене на подходящо облекло, което покрива кожата, на плажа – тениска, нанасяне на слънцезащитни козметични средства, шапка и слънчеви очила с предпазващ филтър.
 


Покривайте кожата
Когато се излагате на слънце, покривайте възможно повече участъци от кожата с облеклото си. Тъмните цветове имат по-добър предпазващ ефект, отколкото светлите. С по-добър предпазващ ефект са прилепналите от свободните дрехи.
Колкото по-плътна (а не рехава) е тъканта, толкова повече предпазва.
Предлага се и облекло със специална UV защита със скала от 15 до 50+. Най-високият фактор срещу UV лъчите е UPF.
Детските бански костюми по принцип би трябвало да се произвеждат със слънцезащитна протекция. В Австралия са широко популярни детските бански, които покриват кожата от врата до колената на детето. Моделите навлизат и в САЩ.
Едни от най-новите продукти за протекция от слънцето са препарати, които се слагат в пералната машина преди стартирането на програмата. Изпирането на дрехите с тях придава на тъканите UPF защитен фактор от най-висок клас без да се променят характеристиките на текстила и цвета.