Работа, деца, задължения. Усещате ли стреса върху себе си? Само с малко упражнения ще можете да се отпуснете където и когато поискате.

 

Според доклад на Американската асоциация по психология нивото на стрес при американците се е покачило драстично в последните 10 години. Всеки знае, че хроничният стрес не е полезен – той е в основата много заболявания като хипертония, диабет и т.н.


 

Много проучвания потвърждават, че медитацията може да облекчи стреса и тревогите, а дори и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки всички доказателства колко полезна е медитацията, тя не се практикува от много хора. Може би защото повечето смятат, че за да се медитира трябва да си на специално място, настанен по определен начин, да имаш точно определено осветление и т.н.

 

Според Лайт Уаткинс, експерт по медитация, всичко, от което имаме нужда, за да медитираме е място, където да седнем и да можем да подпрем гърба си. Можем да медитираме на стария диван в хола, в леглото сами или до хъркащия ни партньор, в колата, на работа, на кухненската маса, на пейка в парка и където искате още.

 

Ако чакате да намерите идеалното време и място, за да седнете да медитирате, то ще го правите изключително рядко, което няма да ви носи толкова ползи, ако медитирате всеки ден щом останете свободни за няколко минути.

 

Оказва се, че само с малко практика можете да се отпуснете почти навсякъде и по всяко време.
Какво трябва да направите?

 

Упражнявайте се. Медитацията на всякъде и по всяко време изисква практикуване и постоянство. Заемете най-удобната поза за медитация, отпуснете тялото си и го настанете удобно и затворете очи.

 

Освободете мозъка си от всякакви мрачни мисли. Не се тревожете, ако в началото това ви се струва трудно и сте далеч от мечтаната нирвана. Това ще става вся по-лесно с времето.

 

Практикувайте медитация навсякъде. Колкото по-редовно медитирате, толкова по-лесно ще се отпускате и ще бъдете в онова „ом“ състояние, което искате да постигнете.