Шофирането в продължение на няколко часа може да бъде изключително изморително и отегчаващо. Това е огромно физическо и психическо изтощение за шофьора, а това може да доведе до сериозни последици. Изследвания показват, че уморените шофьори са изложени на по-голям риск от пътнотранспортно произшествие. Умората отнема повече време за реакция и намалена способност за преценка на ситуациите.


Признаците на умора на водача на превозното средство са: сънливост, често прозяване, замъглено зрение и невъзможност за концентрация. Ето някои съвети, с които умората на шофьорите може да се намали.

 


1. Достатъчно почивка и сън

Когато се шофира на дълги разстояния, е добре да се прави често почивка на чист въздух. Това ще помогне за снабдяване на мозъка с кислород, необходим за трезвото мислене. Преди голямо пътуване трябва да се осигури и достатъчно сън. В идеалния случай трябва да се спи най-малко 7 часа. Това ще гарантира по-лесна концентрация.

 

2. Упражнения по време на почивките

По време на паузите от шофирането, може да се направят някои упражнения, с които да се разтегнат мускулите. Ако през целия път е заета една и съща поза, вероятността от схващане на гърба и кръста са много големи. За краткия престой може да се направят йога, 5-минутна медитация за отпускане на ума, но и клекове и раздвижване на рамената, гърба и кръста. Това ще спомогне за подобряване на концентрацията при шофиране, но и ще се намали умората.

3. Слушане на музика

Музиката определено може да разтовари шофьора и да премахне стреса, докато пътува. Изследвания обаче показват, че различните видове музика влияят върху поведението на шофиране по различни начини. По-бързата музика може да увеличи скоростта на каране, а бавната – да я намали. Най-подходящата музика е тази, чийто темп е между 60 и 80 удара в минута. Този темп съответства на ударите на човешкото сърце в минута.

 

4. Разтоварване по време на шофиране чрез пеене

Според проучване 83,7% от пътуващите съобщават, че са пели с други хора, докато слушат музика, а 14,9% са пели в колата, когато са сами. Всъщност, пеенето не само че разтоварва по време на шофиране, но също може да намали умората, стреса и лошото настроение.