Липсата на достатъчно слънчева светлина през зимата се отразява на настроението ни. Чувстваме се по-мудни и потиснати, нямаме желание да общуваме с хора, а минусовите температури още повече ни карат да не си показваме носа навън. Това минорно настроение в комбинация със стреса на работното място не ни се отразява благоприятно.


Как можем да подобрим настроението си и да бъдем по-бодри през сезона?

 


Чаша хубав чай

За къде сме без чай в студените дни. В някои видове, например зеления чай, има съединението лутеин. Той е естествен антидепресант. Доказано е, че той намалява тревожните симптоми при предменструален синдром. Същевременно увеличава концентрацията и паметта. Подобни свойства имат и чайовете от мента, маточина, лайка, които се препоръчват при стрес и напрежение. Те помагат още за подобряване на притока на кръв към мозъка и събуждането сутрин. 

 

За да се освободим от напрежението след дългия работен ден, можем да изпием чаша ароматен чай преди заспиване. Така ще унесем и много по-лесно. 

Смях

Смехът е най-доброто лекарство за всеки от нас. Той не само отпуска тялото, повишава имунитета през зимата, но и стимулира отделянето на повече ендрофини в тялото, а те спомагат за това да сме в по-добро настроение. Понякога смехът е заразен и хората около нас лесно могат да ни накарат да се усмихнем. В други случаи някоя хубава комедия, забавни клипчета или четенето на вицове също помагат.

 

Спорт

Обездвижването през зимата си казва думата. То също играе роля за възникване на депресивни състояния. Известно е, че физическата активност може да подобри настроението ни. Много хора споделят, че по време на тренировка изхвърлят негативната енергия и се чувстват по-добре. Това е така защото мозъкът освобождава ендорфини, серотонин, допамин и адреналин, които се смятат за хормони на щастието. Затова, когато се чувстваме унили, трябва да направим малко усилие и да се раздвижим. Не е нужно да ходим до фитнеса, достатъчно е да направим няколко упражнения вкъщи, да се разходим в снега или просто да повървим пеша по стълбите.


NEWS_MORE_BOX

Грижа за тялото

Понякога една топла и отпускаща вана, масаж, подхранваща маска за лице или ексфолиране на кожата, може да ни освежи. Използването на различни етерични масла – при ароматерапия или масаж, също подобряват настроението.
 

Медитация 

Тя подобрява физическото и емоционалното състояние на тялото, носи хармония. Тя развива усещането за удовлетвореност и спокойствие. Медитацията ни кара да виждаме околния свят по различен начин, да забравим мрачните мисли и се чувстваме по-полезни в обществото. В интернет има много релаксираща музика, на която можем да пробваме да медитираме. Можем и да посещаваме специализирани курсове, чрез които ще се научим как да отработваме стреса и намалим тревожността.