За да се предотврати умственото напрежение и натоварването вследствие на стрес се препоръчва да се отпуснат всички мускули в тялото.


Масажът подпомага дълбокия релакс, благодарение на който можем да се освободим от напрежението в мускулите.
 

Най-разпространеният масаж е шведският. Той е специално предназначен за отпускане и зареждане с енергия.

 

Масажът Шиацу, известен още като акупресура е завършена методика за релаксиращ и лечебен масаж, която датира от ранното средновековие. Тя се извършва най-вече с пръсти, длани и палци по специална система от точки и меридиани, за да бъде възстановен енергийният баланс в тялото на лекувания.
 Съществуват някои прости масажни техники, с които самостоятелно можем да се отпуснем.Облекчаващ масаж на скалпа

Поставете палци зад ушите и почнете да плъзгате пръсти до върха на главата си. Плъзнете пръстите от скалпа към челото и масажирайте с въртеливи движения за 15-20 секунди. Използвайте само върховете на пръстите си
 

Лек масаж на очите
Затворете очи и поставете пръсти непосредствено под веждите, близо до основата на носа. Постепенно увеличете натиска в продължение на 5-10 секунди, след което отпуснете. Повторете масажа около 2-3 пъти.

 
Масаж за освобождаване напрежението в синусите
Поставете пръсти при основата на носа до веждите. Започнете бавно да плъзгате върховете им отстрани по ръба на коста, ограничаваща очната ябълка. Продължете движението по ръба до външната страна на очите. Можете да масажирате и горния ръб при веждите.


Масаж на раменете
Сложете едната си ръка на предната част на рамото й, а другата на падащата се срещуположна плешка, под сгънатия лакът. С кръгови движения започнете да масажирате плешката, като натискате мускулите, намиращи се на самата плешка. Повторете масажа и на другата плешка.