Как да изберем слънчеви очила за нас и за децата си, обяснява д-р  Виолета Чернодринска, началник детско очно отделение в клиниката по очни болести към Александровска болница.

 

Най-добрият начин за предпазване на очите през лятото, когато слънчевите лъчи са най-силни, е носенето на слънчеви очила. През летните месеци има истински бум в предлагането на тъмни очила, но наистина качествени очила с необходимото филтърно покритие могат да се намерят само в оптиките или специализираните магазини.
 


 

В България все още няма голям избор от детски тъмни очила, а и самите родители нямат навика да предпазват очите на децата си.
 


Изборът на слънчеви очила трябва да е внимателен, за да бъде ефективността им оптимална. Освен с модните тенденции, трябва да се съобразим с качеството и предлаганата UV-защита.
Стъклата на слънчевите очила се изработват предимно от мека пластмаса (CR-39). Тези стъкла са по-леки, удароустойчиви, но лесно се надрасква повърхността им. По-подходящи са за условията на лятото и по време на отпуската, а това ги прави по-предпочитани.
 


Рядко се намират модели с поликарбонатни стъкла, а от кристал се произвеждат ограничено количество модели и то само на определени световноизвестни марки. Тези очила са по-тежки, лесно се повреждат и са значително по-скъпи.
 


Най-важно е слънчевите очила да бъдат с качествен UV-филтър. Когато се избират слънчеви очила, трябва задължително да се има предвид тяхното UV-покритие и обозначение на етикета за поне 98% защита от UVА и UVВ лъчи. Не бива да се купуват евтини очила от сергии и неспециализирани магазини. Много китайски фирми произвеждат тъмни очила, които нямат UV-филтър, но са сравнително евтини и хората често се подвеждат. Специалисти съветват защитният филтър на очилата да се провери в оптика, преди да започне носенето им. Това е от особено важно значение за детските очи.
 

 

Очилата, които нямат достатъчно добра UV-защита, могат да нанесат по-голяма вреда на зрението отколкото, ако изобщо не се носят. При носенето им зеницата не се свива и това нарушава дори и минималната защита на окото към светлината.
 

 

Съществуват различни видове UV-филтър и очилата трябва да се подбират в зависимост от това, къде се носят. Ако очите са изложени на много силно слънчево въздействие при хора, намиращи се високо в планините или на морския бряг, UV-филтърът трябва да е по-силен. При хората, които стоят предимно в градовете и не излизат на открито за дълго време, може да се използват и очила със среден клас на защита. Дори и малките деца, които не обичат да носят очила, трябва да бъдат приучени да ги слагат.
 


За да са качествени слънчевите очила и да предпазват зрението от силната светлина, стъклата трябва да са с по-висок процент на оцветяване. Това ги прави да изглеждат тъмни. Стандартното оцветяване на слънчевите очила е 75% . 50% е оцветяването за градски условия. Дори и да не са толкова затъмнени стъклата, UV-филтър трябва да има. За планина са подходящи очила от 90%, но за тях е необходимо да направите специална поръчка.