Физическото спокойствие на организма действа като противоотрова срещу стреса. Някои от техниките за релакс - дълбоко дишане, визуализация, отпускане на мускулите, медитация и йога могат да помогнат за постигане на физическото спокойствие.


Когато се практикуват редовно, техниките могат да доведат до намаляване на ежедневния стрес и да увеличат чувството за радост и спокойствие. Нещо повече, те служат като защитен механизъм и учат да бъдем спокойни и хладнокръвни, дори в напрегнати ситуации.


Не е възможно да се избегне стресът въобще, но може да се неутрализира ефектът му върху организма, което се постига чрез ефективни умения да се отпускаме и постигаме състояние на дълбок покой.


Защо е опасен стресът...
При стрес в мозъка се синтезират вещества, които ни подготвят за „борба или бягство“. Стресът е полезен в ситуации, когато трябва да сме нащрек. Честата му активност обаче изтощава и понижава жизнения ни тонус.Релаксът възстановява баланса на тонуса: дишането се променя и става дълбоко, намалява се отделянето на хормона на стреса - кортизол, забавя се сърдечната честота, артериалното налягане се намаля и мускулите се отпускат.Изследвания показват, че освен физичните ефекти върху тялото, отпускането влияе благотворно върху здравословното състояние. Увеличава енергията, облекчава болките в ставите, повишава способността за решаване на дадени проблеми, мотивацията и производителността.Усъвършенстването на уменията да се релаксира включва опознаването на няколко техники: дълбоко дишане, отпускане на мускулите, медитация, визуализация, йога и тай-чи.Усвояването на техниките не изисква усилия, а отделяне на време за ежедневна практика. Достатъчни са 10-20 минути на ден. При потребност от по-сериозно отпускане и разтоварване времето, необходимо за упражняване е от 30 минути до час.Няколко съвета за получаване на максимален ефект от релакс техниките

  • Отделете време от ежедневната си програма. Най-добрият начин за започване и поддържане на упражненията за релаксация е чрез ежедневна практика. Практикувайте техниките един или два пъти дневно. Препоръчително е да се изпълняват рано сутрин преди началото на делничния ден или вечер след като са отхвърлени ангажиментите.

 


  • Не практикувайте, когато сте сънени. Благодарение на техниките за релакс може да постигнете отпускане до степен, в която да заспите. Това обаче няма да донесе търсения ефект от техниката за моментите в бъдеще, когато отпускането е необходимо за овладяване на стресова ситуация.

 

  • Изберете техниката, която ви допада. Разработени са множество техники за отпускане. Важното е да се спрете на тази, която отговаря на специфичните ви нужди, предпочитания и физическа подготовка. Правилната техника за отдих е тази, която се вписва в стила ви на живот.Представяне на различни техники за релакс