Градинарството попада в тази категория дейности, които могат да отпуснат ума. Независимо дали става въпрос за отглеждането на цветя, растения или някои плодове и зеленчуци в градината, то всяко от тях би било от полза за освобождаване на негативната енергия.

 

В едно проучване участниците бяха помолени да извършат дейност, която предизвиква покачване нивата на стреса, а след това били разделени в две групи. Едните от тях е трябвало да работят в градината за около 30 минути, а другите да четат книга за същото време. Оказва се, че и в двете групи има понижаване нивата на стреса, но по-голям спад имало в групата на хората, които прекарали време в градината. Нещо повече – те дори имали положително настроение. Читателите също били с добро настроение, но доста време след това.


 

Тъй като градинарството е дейност на открито, то човек ще може да се наслади на слънчева светлина, но и на чист въздух. Слънцето осигурява положителна енергия, но и зарежда тялото с витамин D. Витаминът е изключително необходим за облекчаването на стреса, тревогата и депресията. Чистият въздух пък е източник на кислород, необходим за положителното мислене.

 

Работата в градината също стимулира производството на серотонин, който регулира настроението. Контактът с почвата може да повдигне настроението, но и да допринесе за щастието. Проучване в Обединеното кралство показва, че 80% от градинарите се чувстват щастливи и са доволни от живота си.

 

Свързването с природата е начин за изкарване на отрицателната енергия от тялото. Също така човек се отделя от работата и може да се фокусира върху мислите и чувствата си. По този начин той се откъсва от стреса в ежедневието, който е причинен от време, прекарано на закрито и под напрежение.


И не на последно място, положеният труд в градината без значение дали се засаждат цветя или плодове и зеленчуци, е свързан с чувство за удовлетвореност. Това води до облекчение и релаксация на ума, но също и до вътрешно равновесие. В заключение, градинарството е прекрасна дейност за отдих и грижа за физическото здраве, но и за подобрение на психическото.