Мозъкът има нужда от добра почивка, за да функционира правилно. Дали обаче телевизията е добър начин за релакс? Със сигурност зависи от това, какво се гледа и колко дълго време. Развлекателните и комедийните предавания може да помогнат за краткото релаксиране, но не и ако се гледат часове наред.

 

Прекаленото гледане на телевизия по-скоро изморява физически и психически. В проучване участниците съобщават, че продължителното гледане на телевизия по някакъв начин е изсмукала енергията им, а те били по-изтощени от преди това. Те твърдят още, че изпитвали по-големи трудности в концентрирането. За разлика от това, те рядко съобщават за подобна трудност след четене на книга. След гледане на телевизия те още били или със същото настроение, или с по-лошо. Според друго изследване колкото по-изморени са хората след работа, толкова повече са склонни да гледат телевизия, а в резултат на това, толкова по-малко и по-бавно се възстановяват. И още, те твърдят, че се чувстват виновни след като продължително време са стояли пред екраните.

 

За да се релаксира вечер след работа например, също не е препоръчително да се гледа телевизия, защото първо, вероятността да се стои до късно е по-голяма. На второ място, синята светлина, излъчвана от телевизора пречи на съня. Трето, гледането на телевизия по-дълго, пречи на комуникацията с останалите. 


Продължителното гледане на телевизия също причинява покачване нивата на кортизола, тъй като новините са предимно негативни, а това със сигурност не е начин за отпускане.


Както се установи вече, гледането на телевизия не е добър вариант за релаксиране. Вместо това, четенето на книга, прекарването на време сред природата, спортуването, взимането на топъл душ, слушането на любима музика, извършването на любими дейности или просто прекарването на време с близките и семейството, са много по-ефективни варианти за отпочиване и релаксиране.

 

Това, което е още по-важно, е че децата възприемат моделите на мислене и начин на живот от техните родители. Така че, ако родителят прекарва дълго време ежедневно пред телевизора, със сигурност всеки път, когато се почувстват изморени или отегчени, децата ще искат същото, а това им вреди психически и физически.