Ценните свойства на натуралните аромати са подробно описани още от Авицена и Парацелс. От древността на хората са добре известни лечебните сили и благоприятното въздействие на натуралните аромати. В миналото, благоуханията се използват предимно за подобряване на настроението и прогонване на физическото и психическото напрежение.


Всеизвестно е, че ароматерапията предразполага към релаксация и възстановяване на организма.


Едва ли някой ще откаже масаж на лице или тяло с етерично масло от мандарина. Толкова ароматно и свежо, то създава чувство за комфорт и спокойствие. Освен това, има множество други качества, които го превръщат в полезен съюзник за поддържането на добро здраве.


 

В днешно време, етеричното масло се използва като ароматизант в храни и напитки, козметика, парфюми, сапуни и други, тъй като има свойството да поддържа хидробаланса на кожата.


Маслото се извлича от кората на плодовете. Химичният му състав включва лимонен, гама-терпинен, пара-цитол, мирцен, пинени, линалол, терпинеол, цитрал, метилантранилат, цитронелол.


Свежият и тонизиращ аромат на етеричното масло от мандарина благоприятства за намаляването на стреса и подобрява настроението. Освен това, успокоява, дезинфекцира, активира умствената дейност и повишава концентрацията. Има противоцелулитно, антисептично, противогъбично и противогрипно действие.


Предпазва от бактериални, гъбични и вирусни инфекции, тъй като образува защитно покритие върху раната и насърчава натрупването на тромбоцити и левкоцити на инфектираните места, като по този начин предпазва от проникването на микроби.


Маслото е особено полезно за жените, защото може да се използва за премахването на стрии след бременност и възпрепятства натрупването на излишни килограми.


Действа за подобряване на кръвообръщението и стимулира имунната система.


Чрез антиспазматичното си действие, етеричното масло от мандарина облекчава изтощителна кашлица, спазми на дихателната система, мускулни спазми.


Няколко капки от маслото на обяд или вечеря улеснява храносмилането чрез предизвикване отделянето на храносмилателни сокове в стомаха.


Ароматното масло помага за развитието и правилното функциониране на организма чрез ползотворното си действие върху дихателната система, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата, кръвоносната, отделителната, нервната и ендокринната система.


Въпреки многобройните качества на етеричното масло от мандарина, то е противопоказно за епилептици, хипертоници, кърмачки, бременни и деца, както и за хора с индивидуална непоносимост към него.