Релаксацията се определя като състояние на освобождаване на напрежение и тревожност. Като възрастни можем да се отпуснем и да забравим за напрежението в ежедневието, но е важно да научим и децата си на тези важни умения. Напрежението може да повлияе на децата и най-вече на справянето им в училище и взаимодействието им с връстниците им. 

 

Релаксирането е нещо, което трябва да се прави от цялото семейство заедно или поне с единия родител. Когато се прави често, детето лесно ще влезе в рутината. Какви упражнения за отпускане може да се правят?


 

Първо, най-важна е загрявката. Преди децата да започнат да тичат енергично, може да направим заедно с тях загрявка, за да се отпусне умът. Загряващите упражнения са предназначени за успокояване и релаксиране. Важно е преди започването на каквато и да било дейност, да се определят правилата и очакванията, за да знае детето какво точно се очаква от него като изпълнение.

 

За да релаксират, децата може също да четат книги, да гледат любимите си филмчета, да рисуват, пеят или танцуват. Танците може да окажат силен ефект върху физическото и емоционалното състояние на децата. Те увеличават сръчността на детето, а за децата с безкрайна енергия, танцът е един много добър начин за освобождаване на тази енергия. В допълнение, те повишават позитивната енергия, тъй като се освобождават ендорфини. Танците също са полезен начин за изграждане на доверие и откритост, което ще им помогне да покажат своите умения.


От друга страна, децата не бива да се претоварват с твърде много извънучилищни дейности, тъй като това може да доведе до обратния ефект. Преди лягане, те може да се отпуснат в топла вана, да им се прочете приказка за лягане или да слушат успокояваща музика.

 

Йогата е друг интересен и забавен начин децата да се отпуснат и да фокусират върху позата, стойката, силата, гъвкавостта и координацията. В допълнение, тя успокоява мозъка и повишава положителните емоции в детето.