Редица изследвания доказват, че физическото натоварване и активната релаксация помагат в борбата със стреса и тревожността, съпътстващи ежедневието ни.

 


 

Редовните аеробни упражнения влияят положително на метаболизма, сърдечното здраве, зареждат ни с енергия и подобряват настроението.

 

 

Как упражненията помагат при тревожност и депресия? Има няколко обяснения - някои химически, други поведенчески.

 

 

Менталните ползи от аеробните упражнения имат неврохимична основа. Тази физическа активност намалява нивата на хормоните на стреса в организма, като адреналин и кортизол. Също така стимулира и производството на ендорфини, които са отговорни за чувството на спокойствие и оптимизъм и спомагат подобряването на настроението.

 

 

Поведенческите фактори допринасят за емоционални ползи от физическите упражнения, тъй като освен че укрепват организма, ни дават сила и тонус. По този начин трениращият придобива и самочувствие.

 

 

Почти всеки тип упражнения е подходящ за разтоварване и релакс. Дори обикновена 20-минутна разходка може да помогне за избистряне на ума и намаляване на стреса. Някои предпочитат леко физическо натоварване, а други избират енергичните тренировки, чрез които освен стреса, се горят и голямо количество калории.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Ако придобием умения да отпускаме мускулите си, ще бъдем в състояние да използваме тялото си, за да се разсеем от стреса, казват експерти. Прогресивната мускулна релаксация е един от методите, чрез който можем да го постигнем. Той се фокусира последователно върху основните мускулни групи.

 

 

Как се практикува?  Методът трябва да се извършва на тихо и уединено място. Седнете в удобна позиция. Упражненията представляват  редуване на напрягане и отпускане на конкретна мускулна група.

 

 

Тъй като мускулите се отпускат, това дава възможност на практикуващия да се концентрира върху освобождаването на напрежението и усещането за релаксация.

 

 

При всяко свиване на мускулите - задържайте около 15-20 секунди, след това плавно отпускайте. Започнете с лицевите мускули:

  • чело - сбръчкайте челото и повдигнете веждите;
  • очи - затворете очите си плътно;
  • нос - сбръчкайте носа и разширете ноздрите си;
  • челюсти - стиснете челюстите си плътно;
  • шия - опънете врата си чрез издърпване на брадичката към гърдите;
  • гърди - дишайте дълбоко;
  • стомах - напрегнете коремните мускули;
  • задните части и бедрата - напрегнете задните части и бедрените мускули;
  • ръце - напрегнете бицепсите;
  • предмишници и ръце - напрегнете ръцете и стиснете юмруците си.

 

 

Упражненията отнемат не повече от 12 до 15 минути. Практикуването на метода два пъти дневно помага за облекчаване на стреса, показват изследванията.