Четенето на романи, без значение от техния жанр, може да удължи живота, твърдят изследователи. 
 
Те установяват, че хората, които четат книги, живеят средно с 2 години повече, в сравнение с тези, които не четат изобщо. Онези, които четат повече от три часа и половина седмично, са с 23% по-малко склонни достигнат до летален изход. Това става ясно от 12-годишното проучване. 
 
Четенето на вестници, списания и периодични издания също се свързва с по-голяма продължителност на живота. Връзката обаче не е толкова силна. 
 
Специалистите от Университета на Йейл в САЩ не поясняват защо четенето на книги удължава живота. Те анализират данните на 3635 души, които са на възраст над 50 години. Участниците отговарят и на въпроси относно навиците им, свързани с четенето.
 
От резултатите се установява, че редовно четящите хора живеят средно с 23 месеца повече, в сравнение с тези, които не четат. 
 
Авторът на проучването проф. Бека Леви пояснява, че дори само половин час дневно четене на книга може да допринесе за това да живеем по-дълго. А колкото по-дълго живеем, толкова повече време имаме за четене на книги, нали?
NEWS_MORE_BOX
 
Тази полза от четенето остава непроменена, дори и когато се вземат предвид други фактори като материално състояние, образование, когнитивни способности и много други променливи. 
 
Удължената продължителност на живота далеч не е единствената полза от четенето. Изследователите са установили още, че четенето вечер на малките деца им помага да се научат да говорят правилно. Освен това, се стимулира тяхното въображение и се укрепва връзката им с родителите. 
 
Четенето на малчуганите може да е от полза и за концентрацията, разбирането и слушането.
 
Данните от настоящото проучване са поместени в сп. Social Science and Medicine.