Терапията, която чрез сензори измерва ключови функции на тялото, се нарича биофийдбек. Тя дава информация за това как реагира нашето тяло на стрес, за да можем да постигнем по-добър контрол върху него чрез техники за релаксация.

 

В основата на биофийдбек терапията е залегнала концепцията, че умът властва над материята, и с подходящи техники за отпускане можем да въздействаме върху своето физическо и психическо здраве, знаейки как тялото реагира на стресови фактори и други стимули.


 

Хроничният стрес може да има сериозни последици за здравето, като повишено кръвно налягане, повишена телесна температура и нарушена мозъчната функция. Чрез по-ефективен отговор на стреса на умствено и физическо ниво, биофийбек терапията помага да контролираме телесни процеси като пулс и кръвно налягане.

 

Видове биофийдбек терапия

 

Трите най-често срещани метода на биологична обратна връзка включват:

  • Електромиография (ЕМГ): измерва промените в мускулното напрежение;
  • Термичен или температурен биофийдбек: измерва промените в телесната температура;
  • Електроенцефалография: измерва активността на мозъчните вълни във времето.

 

Други видове биологична обратна връзка включват:

 

  • Галванична реакция на кожата: измерва количеството пот;
  • Биофийдбек на сърдечната променливост: измерва пулса и сърдечната честота.

 

Цел на биологичната обратна връзка

 

Биофийдбек терапията е насочена към овладяване на стреса чрез техники за релаксация. За целта се учим съзнателно да манипулираме дишането, сърдечната честота и други обикновено „неволеви“ функции, за да се преодолее реакцията на тялото при стресови ситуации.

 

Биологичната обратна връзка е най-ефективна при състояния, които са силно повлияни от стрес, като обучителни затруднения, хранителни разстройства, нощно напикаване и мускулни спазми.

 

Биофийдбек терапията може да се използва при лечение на множество физически и психични проблеми, включително астма, инконтиненция, запек, синдром на раздразнените черва, странични ефекти от химиотерапия, високо кръвно налягане, болест на Рейно, хронична болка, стрес или тревожност.

 

Терапията е неинвазивна и не разчита на лекарства. В други случаи тя се съчетава с по-традиционни методи за лечение, за да се подобри цялостното здраве.

 

При биофийдбек терапията по тялото се поставят електрически сензори, свързани с монитор. Те измертват един или повече признаци на стрес, като сърдечна честота, мускулно напрежение или телесна температура. Измерванията показват как тялото реагира на различни стимули.

 

Добрият биофийдбек терапевт може да Ви помогне да се научите да овладявате пулса чрез дихателни упражнения, техники за релаксация и умствени упражнения. Можете да видите как те се отразяват в реално време от показанията на монитора. Типичната сесия с биологична обратна връзка продължава между 30 и 60 минути. Броят на сесиите, необходими за решаване на даден проблем, варира в зависимост от редица фактори, включително колко бързо се научаваме да контролирате физическите си реакции.

 

Проучвания на клиниката Mayo показват, че биологичната обратна връзка е безопасна и няма отрицателни странични ефекти. Биофийдбек терапията обаче може да не е подходяща за всеки. Успехът ѝ често зависи и от това колко често използваме техниките, които научаваме по време на терапията, в ежедневието си.

 

Източници:

https://www.healthline.com/health/biofeedback

http://my.clevelandclinic.org/services/wellness/integrative-medicine/treatments-services/biofeedback

http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/biofeedback/basics/risks/prc-20020004

https://nccih.nih.gov/health/stress/relaxation.htm