Арттерапията е форма на психотерапия. Тя помага да се подобри емоционалното и психическо състояние и да се намали нивото на стрес.

Началото на този вид релаксираща терапия е поставено през средата на ХХ век, като главната й цел е да се постигне душевен мир и да се намали рискът от психични отклонения.

Всеки един вид визуално изкуство, като рисуване, живопис, скулптура или фотография, може да бъде използвано в рамките на терапевтичния процес.

По време на терапията комуникацията се осъществява единствено чрез изкуството без да се използва вербален изказ. Това позволява по-доброто отпускане и успокояване, което е предпоставка за постигането на пълен релакс и душевна хармония.  

Редица проучвания показват, че арттерапията е много ефикасна при терапията на болни от Алцхаймер, при загуба на памет, при нарушения след прекаран инсулт, мозъчни травми, пост-травматичен стрес, депресия или хронични заболявания.

По време на терапията човек се вглъбява в заниманието и по този начин успява да овладее емоционалните си тревоги и притеснения и да намали нивото на стрес.

От елементите, съдържащи се в рисунката или скулптурата, психотерапевтът може да търси произхода на даден психически проблем и да го разреши.

Препоръчително е арттерапията да се прилага от психотерапевт специалист в тази област.