Арт терапията е вид изкуство, което може да бъде много повече от начин за забавление. Смята се, че арт терапията е чудесен инструмент за облекчаване на стреса и напрежението, дори и за тези хора, които смятат, че не са добри в подобни занимания.


В проучване, проведено през 2016 г., се показва, че само 45 минути творческа активност може да намали стреса, независимо от опита и таланта. Изследването е проведено върху 39 възрастни между 18 и 59 години. Задачата им е била да създадат нещо, което им е приятно, като не са дадени допълнителни указания. 


Преди това изследователите регистрират нивата на кортизол на участиците в изследването. Веднага след началото на арт терапията, изследователите отново тестваха нивата на кортизола на участниците. Установява се, че приблизително 75% от тях показват по-ниски нива на кортизол, а това означава по-ниски нива на стрес.Изследователите също така забелязват, че съществува постоянна връзка между по-младите участници и понижените нива на кортизол, което означава, че специално по-младите хора биха могли да се възползват от арт терапията много често. Те също така били по-склонни към намаляване на стреса, отколкото по-възрастните. Причината е, че по-малките успяват да пробват различни методи за справяне със стреса, докато възрастните са по-малко гъвкави в това отношение.


Експертите твърдят, че не е нужно да се създават произведения на изкуството, за да се намали стресът. Вместо това те съветват да се нарисува това, което се изпитва и чувства в момента, т.е. да се “начертае” стресът чрез символи и форми. Това може да помогне за изразяване на емоциите, които трудно иначе биха се изразили с думи. Самото скициране облекчава стреса и допринася за спокойствието. Експертите твърдят, че е важен процесът, а не продуктът, който ще се произведе накрая.


От арт терапията може да се възползва всеки. Въпреки това, се установява, че много добре се повлияват хората с деменция. Изследване показва, че хората над 70-годишна възраст, които се занимават с подобни изкуства, имат по-малък риск от когнитивно увреждане. Изразяването на емоции чрез изкуство може да помогне на хора с депресия и тревожност, както и на хора с по-сериозни състояния и заболявания.