Германски учени са стигнали до заключението, че ароматът на жасмин може да намали напрежението и безпокойството толкова добре, колкото и някои от най-популярните и често прилагани медикаменти. За разлика от лекарствата, обаче приятната сладникава миризма на цветето няма никакви странични ефекти.

 

При лабораторно изследване, проведено с опитни мишки било доказано, че ароматът на жасмин, както и химическият му заместител значително успокояват нервите.
 

 


Проф. Ханс Пат и колегите му от университета Рур в Бохум, провели експеримент, при който вивариумите на лабораторни мишки били изпълвани с различни аромати.
 

 

Изследователите забелязали, че миризмата на бялото цвете успокоява животните, те прекратяват обичайните си дейности и се отпускат в един от ъглите на клетката.


Авторите на изследването поясняват, че поеманите от белите дробове ароматни молекули се пренасят чрез кръвообръщението до мозъка, където въздействат на различни мозъчни центрове. Изследвания на мозъчната дейност показали, че въздействието на химическо вещество, наречено GABA, върху нервите се засилва от аромата на жасмин и помага за успокояване, отхвърляне на напрежението и съдейства за отпочиването.


Според изследователите, получените резултати могат да бъдат сметнати за "доказателство за научната основа на ароматерапията“.

 

Проф. Пат и екипът му са на мнение, че чрез промяна на химическата структура на молекулите на аромата, може да се постигне още по-силен ефект.


Жасминовото масло се смята за природен лек срещу стрес, безпокойство, депресия, умора. Освен това то действа и като афродизиак, присъства в парфюмерията и козметиката.


Подробни резултати от изследването са публикувани в специализираното издание "Journal of Biological Chemistry".