Учени са установили, че химичното вещество, което се отделя от окосената трева намалява стреса. Сладникавият му аромат кара хората да се чувстват по-щастливи и отпочинали. Според някои специалисти ароматът дори може да предотврати отслабване на мозъчните функции в по-късна възраст.Изследователите обясняват, че веществото въздейства пряко на мозъка, най-вече на амигдалата и хипокампусът - частите, отговорни за емоциите и паметта.

 По идея на д-р Ник Лавидис, невролог от университета в Куинсланд, дори бил създаден парфюм с аромат на прясно окосена трева, намаляващ стреса и засилващ паметта.


Според д-р Лавидис, могат да се разграничат два вида стрес:

  • Остър стрес, който се появява, когато човек е изправен пред някаква задача или предизвикателство. Според специалистите, този вид стрес  може  да засили креативността и да се окаже полезен.
  • Хроничен стрес, който се свързва с увеличаване на кръвното налягане, отслабване на имунната система и когнитивните функции.

Хроничният стрес уврежда хипоталамуса, което води до загуба на памет, неспособност за концентрация и намаляване на познавателните възможности.

 


Учените провели експеримент с лабораторни мишки, показващ, че при животните, изложени на въздействието на аромат, комбиниращ три химични вещества, отделяни при откъсване на зелени листа, били със значително по-малък риск от увреждане на амигдалата и хипоталамуса.