Ароматерапията е идеална за хора, които се нуждаят от доза релакс. Етеричните масла, използвани в ароматерапията, могат да осигурят чувство за облекчение и спокойствие. Те могат да повлияят върху настроението, стреса и либидото. Различните аромати имат различни ефекти. Някои аромати като лимон зареждат с енергия, а при умора и лошо настроение благоприятно действат цитрусите като портокал.


Едно от най-известните етерични масла е лавандуловото. То е високо ценено заради успокояващите си свойства. Вдишването на аромат от лавандула въздейства  на ума и тялото и намалява тревожността. В проучване участниците били изложени на стрес преди изпълнение на задача за памет. Тези, които вдишали аромат на лавандула преди да бъдат изложени на стрес, се представили по-добре. 

 


Маслото може да се намери под формата на соли за баня или масажно масло, но то може да се приема и като чай за по-бързо действие. Лавандулата помага и при безсъние, но също намалява следродилната депресия при жените.


За естествено облекчаване на тревожността може да се използва етерично масло от лимонена трева. Вдишването му намалява симптомите на депресия и умора и стимулира релаксацията. Това се доказва и от проучване, на което участниците трябвало да вдишат маслото. Непосредствено след това те съобщавали за намаляване на тревогата и напрежението и за бързо възстановяване от напрегната ситуация.

 

Може да се включи и етерично масло от иланг иланг, което освен че намалява нивата на кортизол, хормон на стреса, е свързано и с понижаване на кръвното налягане. Доказано е, че маслото от иланг иланг успокоява нервната система и води до отпускане и релаксиране.


Жасминът има сладък аромат и може да допринесе за чувството на спокойствие. Жасминовото етерично масло има енергизиращи и затоплящи свойства. То се използва за намаляване на напрежението и свеждане на стреса до минимум.

 

Етеричните масла се разреждат във водата и се вдишват парите им. Няколко капки от тях могат да се втрият върху тялото за отпускане. Маслата стимулират добрия сън, поради което подобни процедури са изключително подходящи да се правят вечер, след дългия работен ден. В допълнение, ароматерапията, комбинирана с масаж, може да донесе още по-големи ползи.


Важно е да се отбележи, че ароматерапията е безопасна, но трябва да се внимава с употребата на масла, към които тялото има алергия.