Анти-стрес топките са съставени най-често от полиуретанова пяна (PU). Те имат формата на топка, а вече на пазара има разнообразие от други форми като квадрат например. Те са различни по размер, за да отговарят на нуждите на индивида. Могат да се използват както от деца, така и от възрастни, за да се намалят тревогите и напрежението. Могат да се пренасят лесно и да се използват всекидневно, а дори и на работното място.

 

Актът на стискане на топката може да помогне за освобождаване на напрежението и премахване на стреса от тялото. Намаляването на тези негативни състояния пък подобрява качеството на живот чрез стимулиране на по-добър сън, предпазване от болести, засилване на чувството за благополучие и щастие. 


 

Стресът се отразява и на физическото състояние и може да предизвика главоболие, разстроен стомах, мускулно напрежение, проблеми със съня, умора, а ако не се вземат мерки за елиминирането му, може да се причинят по-сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване и други.

 

Поради това всекидневното стискане на анти-стрес топката във всеки удобен момент, може да успокои тялото и да премахне до известна степен натрупания стрес. Специалистите твърдят, че при стискането на топката се освобождава енергия, а това подтиква към отпускане. Въпреки че стискането на стресова топка не е дългосрочно решение на стреса, то може да помогне за освобождаване на моментното напрежение. Счита се също, че стискането на анти-стресови топки може да подобри концентрацията. 

 

Как действат анти-стресовите топки? При стискането на топките се притискат точките на дланта, а всяка точка отговаря за определен орган в човешкото тяло. По този начин се стимулира и мозъкът и се освобождават ендорфини, които действат успокояващо и обезболяващо.

 

Анти-стресовите топки засилват кръвообращението и в резултат настроението се подобрява. За целта антистресовата топка може да се стиска с двете ръце по 20 пъти на серия, като е хубаво да се правят няколко серии на ден. Редовната ѝ употреба ще доведе до отпускане на ума и цялото тяло.

 

Дори проучвания показват, че дългосрочното ползване на антистресовите топки намаляват стреса и подобряват общото състояние. В допълнение, стискането на стрес топка може да помогне за бързото реабилитиране на ръката и за подобряване на силата ѝ.