Акупунктурата (от лат. „acus” – игла и „pungere” – убождане) е вид лечебна терапия с игла, техника на поставяне и манипулиране с игли в акупунктурните точки по тялото. Терапията води началото си отпреди 5000 години от Древен Китай и традиционната китайска медицина.

 

Използват се малки, стерилни игли, които са различни от медицинските игли. Краищата им не са така остри, а гладки, така че да не наранят кожата. Те са толкова тънки, че просто избутват тъканта, без да я пробождат. Акупунктурата стимулира различни точки от човешкия организъм с терапевтична цел – възстановява здравето и благосъстоянието и отстранява натрупаната болка.


 

Обикновено методът е продупчване на кожата с игла, но терапевтите използват и загряване, натиск, разтриване, издърпване или стимулация с електромагнитна енергия. Съществуват и други типове акупунктура (японска, корейска и класическа китайска акупунктура), които са практикуват по света.

 

Древните китайци са комбинирали акупунктурата с билколечение, като тази комбинация се използва в най-престижните СПА центрове и днес.

 

Най-добър ефект се постига от серия от сеанси, въпреки че подобрение може да настъпи и след първата процедура. Това зависи от човека, от неговото здравословно състояние и проблем.

 

Идеята на акупунктурата е да се стимулират различни точки от човешкия организъм за терапевтични цели. Обикновено методът е продупчване на кожата с игла, но терапевтите използват и загряване, натиск, разтриване, издърпване или стимулация с електромагнитна енергия.

 

През последните 40 години акупунктурата се превърна в добре позната и разумна терапия в развитите и развиващите се страни.

 

Съвременната теория на акупунктурата се основава на лабораторни изследвания, проведени през годините. Акупунктурните точки имат определени електрически свойства и стимулирането на тези точки поправя химичните невротрансмитери в тялото.

 

Физиологическият ефект от акупунктурата върху животни е добре документирана, и през последните 20 години се установява като практика за лечение на здравословни проблеми като остеоартрит, повръщане при химиотерапия, астма, болки в гърба, напикаване, мигрена, болезнена менструация.

 

Поставянето на малките игли за акупунктура няма нищо общо с биенето на инжекция. Когато опитен специалист ги постави, се изпитва съвсем леко докосване и понякога дори не се усеща поставянето им.

 

Акупунктурата може да помогне да се облекчат болката и дискомфортът при различни състояния, проблеми с кожата, като розацея, акне, алергия, артрит, фибромиалгия, безсъние, болка в ставите, ревматизъм, неврози и други състояния. 
Иглите могат да се поставят по цялото тяло. Иглите, които се поставят по лицето, спомагат за балансиране на енергията, да се подобри мускулният тонус, да се премахнат торбичките под очите. В комбинация с билколечение и източни техники на масаж акупунктурата ще има добър ефект върху кожата и тонуса.

 

Акупунктурата е подходяща за всички, които са отворени към алтернативната медицина и са готови да опитат широкоразпространена нехирургическа интервенция, за да подобрят здравословното си състояние.

 

Счита се, че този тип терапия няма противопоказания. Бременните жени трябва първо да се консултират с лекар, това се отнася за всяко едно лечение и всеки един медикамент. На хора, страдащи от тежки или хронични заболявания, се препоръчва предварително да се консултират с лекуващия ги лекар.