Акупунктурата представлява  вид лечебна терапия при която специални игли се поставят в акупунктурните точки по тялото. Терапията, която води началото си традиционната китайска медицина, днес придобива все по-голяма популярност. Акупунктурата стимулира различни точки от човешкия организъм с терапевтична цел – възстановява здравето и благосъстоянието и отстранява натрупаната болка.
 


При акупунктурата се използват специални финни игли, които задължително трябва зда са стерилни. Иглите се различават от стандартните медицински игли -  краищата им не са  остри, а гладки, така че да не наранят кожата. Те са толкова тънки, че просто избутват тъканта, без да я пробождат.
 


Древните китайци са комбинирали акупунктурата с билколечение, като тази комбинация се използва в най-престижните СПА центрове и днес.
 


 
Според експертите, максимален ефект от терапията се постига при серия от сеанси. В зависимост от здравословното състояние и на пациента, подобрение може да се наблюдава и след първата процедура.
 

 
Счита се, че този тип терапия няма противопоказания и е подходяща за облекчаване и дори премахване на болките в гърба и таза дори при бременни жени.
 


Експертите обясняват, че по време на бременност, поради повишаването на теглото, почти всяка жена изпитва болки в таза и гръбначния стълб.
 

 

Болките могат да бъдат значително редуцирани, ако се въздейства на три от акупунктурните точки,  разположени в ухото.
Това твърдение се подкрепя от изследвания, направени от американски учени. В проучването взели участие доброволки в напреднала бременност, които се оплаквали от болки и дискомфорт в гърба и кръста. След  провеждане на редица от сеанси повечето жени съобщили за значително подобрение в състоянието си.  При някои от тях болките в гърба и таза значително намалели, а при други изчезнали напълно.
 

 

Изследвана е била и контролна група бременни, на които е била приложена т.нар. плацебо акупунктура - без да се влияе върху активните точки в областта на ухото. Много по-малко на брой от тези жени са почувствали облекчение от дискомфорта в таза и гръбначния стълб.