Коледните и новогодишни празници се отличават като никои други с пътуване на много хора едновременно. Пътуванията предвиждат събиране с близките, които не успяваме да видим в продължение на месеци заради разстоянията. Традиция е и да се организират семейни или приятелски ваканции в зимни курортни селища или да се осъществи екскурзия в чужбина, независимо дали се избира зимна почивка, посещение на западен град или екзотична дестинация...

 

Независимо от климата на избраната крайна точка, пътуването в студено време и на сняг, дори когато засяга само част от пътя, изисква много повече енергия от обикновено и бързо изтощава организма. Не сме от нациите, които могат да се похвалят с особено наситен трафик на летището, но със сигурност всяко подобно място, като жп, аерогари крие риск за пътуващия. Засичането на хиляди хора и сблъсъкът с хигиена, която не винаги е на ниво, ни излагат на 100 пъти по-висока вероятност от заболяване, отколкото средата в обичайния ни делничен ден.


 

Какво да направим, за да избегнем разболяването, точно когато сме взели отпуската си и с нетърпение очакваме едни от най-приятните мигове за годината...

 

 

1.***
Направете преценка на здравословното си състояние в момента. В случай, че имате признаци на разболяване, например чувствате как хиляди мравчици се разхождат по лигавицата на носа ви, то няма какво да се суетите излишно. Вземете предварителни мерки. Знаете какво ви помага в подобни случаи – обичайната ежедневна аптечка ще свърши работа. Не тръгвайте без аспирин, парацетамол, капки за нос, таблетки за гърло. Добре е да носите и някакъв загряващ крем. Не чакайте, изгонете настинката преди да се е развилняла – заложете и на разтривките, изпитано средство за стопиране на заболяване.

 

 

2.***
Специалистите съветват да се ваксинирате, както срещу щамовете на сезонен грип, така и срещу свински. При пътуване в екзотична дестинация е добре да се поинтересувате предварително дали не се изисква профилактична защита срещу сериозни заболявания, които не влизат в нашия имунизационен календар.

 

2+
Не са за пренебрегване съветите за предпазни мерки срещу хепатит А и В, типични за повечето дестинации, както и коремен тиф, холера, бруцелоза, характерни за страните от Централна Америка, жълта треска, менингит за Южна Америка и Централна Африка, хеморагична треска, предаваща се от ухапвания на комари и кърлежи, срещаща се в Централна, Южна Африка и Източна, Южна и Централна Азия и Океания.

Трябва да е ясно, че чрез консумация на замърсена храна съществува риск от чревни инфекции, салмонелоза, дезинтерия...
За да се избегнат рисковете следва да се набере достатъчно достоверна информация за разпространените в чуждата държава заболявания и опасности и компетентни препоръки за начините те да се избегнат.

Подробна информация може да се потърси от специалистите в Националния център за заразни и паразитни заболявания.

 

 

3.***
Осигурете си достатъчно средства, с помощта на които ще държите вредните микроорганизми далеч от себе си по време на самото пътуване. Влажните кърпички, сухите носни кърпички, салфетки, интимни кърпички ще ви помогнат да поддържате хигиената си на сравнително добро ниво.

 

 

4.***
Непременно преди отпътуване предвидете достатъчно време за сън. Пътуването изморява независимо, че не правим нищо особено. Достатъчен е стресът, който преживява организмът ни от смятата на атмосферните условия, от часовете в една и съща поза, нерегулярно приемане на здравословна храна и течности, липса на движение и спокойствие... Още повече, че далечните дестинации обещават часови разлики, които ще се отразят на биоритъма на организма в продължение на 2 седмици.
Сънят ще спести излишното изтощаване и след края на пътуването възстановяването ще е много по-бързо.

 

 

5.***
Пийте вода. Не газирана, не чай или алкохол, независимо дали шофирате или не. Хидратираният организъм се справя по-лесно със стреса от дискомфортните обстоятелства. Нещо повече, имунната система на добре хидратирания организъм е активно функционира срещу причинителите на потенциални инфекции, с които се сблъскваме. Ако по време на пътуване ви заболи глава, то много вероятно е причината да е недостатъчен прием на течности.

 

 

6.***
Осигурете си витамини. Непременно носете отделно витамин С. Това е витаминът, който подпомага най-много защитните функции на имунната ни система.

 


7.***
Мийте ръцете си възможно най-често по време на пътуването като използвате вода и сапун. Търкайте ги в продължение на минимум 20 секунди. Избягвайте да докосвате с ръце лицето си. Така има опасност да прехвърлите непознати за организма ви бактерии върху чувствителни области на лицето, като очи, нос, уста.

 


8.***
Вземете си защитна маска. Може да изглежда шокиращо, но е по-добре да разполагате с тънката санитарна материя. Едно продължително чакане на летище сред кашлящи пътници не обещава нищо добро. Обратният вариант също не е за изключване – особено ако навестявате близки с малко дете или бременна жена, а кашлицата ви мъчи сериозно.

 


9.***
Вещи лица съветват да се носи лична възглавничка или калъфка, която да поставите на седалката под главата си в превозното средство. Така се предпазвате от замърсяванията и микроорганизмите, оставени от хората, ползвали мястото преди вас.

 

Успешен път!