Пощата е препълнена с нови мейли, на които трябва да отговорим по-скоро, иматме куп ангажименти до края на деня, с които не знаем как ще се справим, служебният ни телефон звъни непрекъснато, а на нас ни се иска да се скрием някъде и никога повече да не се връщаме на бюрото. Когато работният ден е толкова напрегнат, на човек му трябва глътка свеж въздух и малко време, за да успокои нервите. Има много начини, с които да "изпуснем парата", но те изискват свободно време, с което не винаги разполагаме. Затова на помощ идват няколко неща, с които можем да релаксираме за отрицателно време. Трябват ни само 5 минути, в които да се изолираме от проблемите и обърнем внимание на себе си. 


Прогресивна релаксация – включва редуване на напрягане на мускулите в една част на тялото с отпускане. Методът помага за по-бързото сваляне на напрежението и дори помага за успокояване преди сън. 


Броене назад – не просто тест за интелигентност, а начин, с който да се разтоварим в обедната почивка, например. Когато усетим, че губим почва под краката си, нервни сме и не можем да мислим адекватно, може да се преброим от 100 или 50 надолу. Визуализация – мислене за нещо, което обичаме и ни кара да се чувстваме добре. Например, може да си представим, че звънецът звъни и на вратата е любимият ни певец, който ни кани на среща. Нещо, което трудно може да се случи в реалния живот, но поне ще ни накара да се усмихнем и забравим за проблемите макар и за малко. 


Затваряне на очите – или нещо като изключване от света. Можем просто да излезем от офиса, да вдишаме силно и затворим за малко очи. Така ще се упокоим и възвърнем фокуса върху работата. 


Ръчен масаж – когато нямаме свободно време за това, но се нуждаем адски много от него, на момента. Ако сме напрегнати и сърцето ни бие учестено, може просто да масажирае за 5 минути ръцете. Това е полезно най-вече за хората, чийто работа е свързана с използване на клавиатурата. 

NEWS_MORE_BOX


Акупресура – вид техника, използвана в традиционната китайска медицина. Чрез нея се стимулират конкретни точки и мередиани по тялото.  Нарича се още точков масаж и с него много бързо и лесно можем да релаксираме. Той подобрява кръвообръщението.
Топка по стената – има дни, в които ни се иска да ударим по главата някой колега. Вместо това, можем да вземем една топка за тенис и излезем навън. Самото хвърляне на топката по някоя стена и хващането й обратно снема напрежението от тялото.


Измиване със студена вода – когато нервите не ни издържат, по-добре да излезем бързо от стаята и се опитаме да тушираме напрежението. Това става много бързо чрез миене на ръцете или наплискване на лицето и ушите със студена вода. Охлаждането на артериите, които се намират в тези части, спомагат за успокояване на цялото тяло. 


Разходка на слънце – няма да ни отнеме много време, но значително ще подобри настроението ни. Излизането на слънце ще ни зареди с мелатонин, който се смята за хормон на щастието.