30 минути музика на ден имат терапевтичен ефект върху сърцето и намаляват риска от допълнителни сърдечни проблеми след инфаркт, твърдят изследователи от Медицинския университет в Белград. Те ще представят резултатите си на 69-тата годишна сесия и изложение на Американския колеж по кардиология на 28 март 2020 г.


Според водещия автор проф. д-р Предраг Митрович музикотерапията може да е от полза на всички пациенти, преживели инфаркт и на тези с ранна постинфарктна ангина. Това е наистина евтин и достъпен метод за подкрепа на сърдечносъдовото здраве, но същевременно все още недостатъчно изследван. 


Проучването на сръбския екип включва 350 души преживели инфаркт и страдащи от постинфарктна ангина. При нея се изпитва специфична болка в гърдите. Половината от доброволците прилагали само изписаната им от лекарите терапия, докато другата задължително се отдавали на 30 минути слушане на музика всеки ден.Музикотерапията била индивидуално подбрана. За 30 секунди изследователите пускали различни стилове музика, за да определят кой точно действа успокояващо на пациента. След това те подбирали темпото и тоналността, с които се постигал най-добър отпускащ ефект.


Пациентите слушали музиката със затворени очи и откъснати от нарушаващи спокойствието им външни фактори. 


Експериментът продължил завидните 7 години, като доброволците трябвало да водят дневник на преживяванията си. През първата година състоянието им било оценявано на всяко тримесечие, а през останалите 6 веднъж годишно.


Какви били резултатите накрая?


Хората, които били и на музикотерапия, по-рядко изпитвали тревожност, болка и дистрес от болка, отколкото останалите. 
И защото цифрите при подобни сравнения са най-красноречиви, екипът на проф. д-р Митрович изчислява, че в групата на музикотерапия моментите на тревожност били с една трета по-малко, а случаите на болка - с една четвърт. Освен това в групата се отчита 18% по-ниска честота на сърдечна недостатъчност, 23% по-малко сърдечни пристъпи, 20% по-малка необходимост от операция за байпас на коронарна артерия и 16% по-ниска честота на фатален сърдечен изход.


Според кардиолога музикотерапията намалява негативния ефект от наличието на здравословния проблем върху емоционалното състояние – напрежениe, което допълнително вреди на сърцето. Неовладяваната тревожност по думите му влияе върху активността на симпатиковата нервна система, което натоварва сърдечната функция. 


Изводите за всички ни са ясни – 30 минути на ден приятна музика в уединение, за да бъдем по-спокойни и сърдечно здрави!