Не всички усмивки са приятни и радостта не е единствената емоция, която може да предизвика усмивка на лицето. Задоволството, срамът и дори страхът – също. 
 
Усмивката може да издаде много за човека, но по какво можем да се ориентираме от каква емоция е провокирана тя, поясняват психолози...
 

Усмивка, при която се обръщаме настрани

В този случай главата е наведена надолу и настрани, докато в същото време очите гледат напред. При тази усмивка устните са събрани и често се случва част от устата да бъде прикрита с ръка. 
 
Когато някой гледа надолу, докато се усмихва, това може да бъде признак за стеснителност и липса на увереност, особено ако устата се прикрива с ръка, обясняват психолози. Тази усмивка може да бъде и съзнателна, като целта е съблазняване. 
 

Половин усмивка

Усмивката, при която само едната страна на лицето е повдигната, може да бъде объркващо изражение – нито е усмивка, нито е намръщено лице. Това обикновено изразява несигурност
 
Според специалистите усмивката наполовина означава, че в действително не мислим това, което казваме. Тя е по-скоро публична проява на учтивост. Дясната страна на лицето разкрива, че искаме светът да знае за нас, докато лявата страна на лицето изразява личните ни чувства
NEWS_MORE_BOX
 
 
Тази усмивка може да се прояви по-скоро като заплашителна и разкриваща саркастичен или критичен характер. 
 

Усмивка с горната устна


В този случай горната устна се повдига, излагайки на показ само горните зъби, докато долните остават скрити. Челюстта и зъбите остават затворени, което разкрива чувство на несигурност. 
 
Тази усмивка е и признак за някакви скрити намерения. Тук мускулите около очите не са включени в особена степен, така че тази усмивка по-скоро може да се определи като „фалшива“. Истинската усмивка включва и мускулите както около устата, така и около очите.