Какви за златните правила, които трябва да следваме, ако искаме да носим най-комфортните сникърси? Прочетете и се убедете сами колко лесно е всъщност.


Маратонките са създадени, за да бъдат удобни. През последните години обаче сегментът на спортните обувки бележи толкова бурно развитие, че стана доста трудно да се спрем на точния модел измежду градски сникърси и кецове, маратонки за тичане, баскетбол и друг. Модата при обичаните дамски сникърси дава приоритет на дебелите подметки с нарязани грайфери и разтегливите горни материи, но в същото време актуални са и маратонките с висок силует над глезена, известни още като баскетболни обувки, както и кецовете с гумена подметка.

 


Изберете маратонки според активността

Търсейки точния баланс между удобство и стил, дизайнерите създават множество различни дамски модели. Маратонките за бягане, например, са леки, тънки и с изключително гъвкава подметка. Те са подходящи за активно ходене, но в сравнително удобни градски условия, тъй като при някои модели липсва протектор за пръстите. А това може да е болезнено при сблъсък с бордюри и изпъкнали тротоарни плочки. Предимството на моделите тип “чопар” е, че никога няма да ви стягат, защото следват всяка извивка на стъпалата ви.


Маратонките, разработени за силови тренировки в зала, имат стабилна подметка, както и странични вложки, които да осигуряват по-стабилна опора на ходилата. Те са перфектни за дамите, които прекарват голяма част от деня в активно движение. Кецовете също са страхотен, тъй като са маневрени и леки, а равната им подметка ги прави перфектни за шофиране или продължително стоене на бюрото в офиса. Велурените модели обаче може и да не са най-доброто решение за лятото. По-добре е в топлите дни да заложите на платнени кецове, които са изрязани по глезена.


Ако ви трябват маратонки за активно ходене, заложете на лек модел с ергономична стелка, вложки за допълнително поглъщане на ударите в петата и страничните части на ходилото, както и с минимум двуслойна подметка. Така ще намалите натиска върху пръстите и триенето. Добра идея е да изберете чифт с по-заоблен връх, така че пръстите ви да имат повече пространство.

 

маратонки2

 

Търсете точния размер

Не бива да има никакво съмнение, че трябва да изберете маратонки в правилния размер. Обувката трябва да пасне перфектно на стъпалото от първия път, а не да се надявате с времето да се отпусне. Ако маратонките ви са твърде тесни, твърде хлабави или недостатъчно стабилни, то има риск при физическа активност да се стигне до натоварване на стъпалата, глезените, долната част на краката и други стави. Този постоянен натиск може да допринесе за болки и наранявания.
Неправилният избор на обувки може да допринесе не само за травми, като например болки в ахилесовото сухожилие, но и за появата на мазоли, враснали нокти или проблеми с походката и болки в долната част на гърба. Вероятността от нараняване може да се увеличи, ако обувките ви не са предназначени за вашата дейност, условията или не са съобразени с вашата телесна маса или механика на стъпалото. 

 

Заложете на стила

Да, обувките трябва да бъдат и красиви. Този сезон актуални са по по-топлите и пастелни цветове, особено белите сникърси и кецове. Водещите производители все повече залагат и на  екологични и устойчиви материали, като рециклиран и подсилен текстил, различни видове пяна в подметките и други. Колкото до силуета, няма да сгрешите, ако изберете модел с по-изчистен силует, който визуално да намалява размера на стъпалата.


Маратонките могат да се съчетаят с клинове и шорти, поли и цветни летни рокли, туники, дънки и какво ли още не. Завършете визията си с подходящи дамски битужа и се насладете на стилен комфорт в забързаното ежедневие. Да, толкова е лесно.