vitamin B9; folic acid

Водноразтворим витамин от група Б. Участва като коензим в синтеза на нуклеотидите и метаболизма на хомоцистеина. Особено важна е през периоди на бързо клетъчно делене и растеж, както например в ранно детсто и по време на бременност. Необходима е и за нормалната продукция на червените кръвни клетки (еритроцити) и при недостига ѝ се развива мегалоцитна анемия. Източник на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци (напр. зелени салати, броколи, спанак, магданоз), цитрусовите плодове, пълнозърнестият хляб, черният дроб, сушеният боб, грахът, гъбите и др., както и храни, към които е добавена изкуствено.

на български език: витамин Б9; фолиева киселина; витамин М
на английски език: vitamin B9; folic acid
на латински език: Vitaminum B9; folic acidum

Още от Новини и събития
Близо 500 са вече случаите на морбили у нас

Днес стартира Европейската имунизационна седмица

Шийна миелопатия - когато промените в шията са напреднали

Слабост в ръцете и затруднена походка са най-важните индикатори

45 бъдещи медици със стипендии от Лекарския съюз

Останете в България е посланието на кампанията

Ниските заплати в сектора са гигантски проблем

Проф. Иво Петров коментира ситуацията в здравеопазването

Какво представлява Боуен терапията и за какво помага?

Боуен терапията е подходяща при широк спектър заболявания