vitamin B9; folic acid

Водноразтворим витамин от група Б. Участва като коензим в синтеза на нуклеотидите и метаболизма на хомоцистеина. Особено важна е през периоди на бързо клетъчно делене и растеж, както например в ранно детсто и по време на бременност. Необходима е и за нормалната продукция на червените кръвни клетки (еритроцити) и при недостига ѝ се развива мегалоцитна анемия. Източник на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци (напр. зелени салати, броколи, спанак, магданоз), цитрусовите плодове, пълнозърнестият хляб, черният дроб, сушеният боб, грахът, гъбите и др., както и храни, към които е добавена изкуствено.

на български език: витамин Б9; фолиева киселина; витамин М
на английски език: vitamin B9; folic acid
на латински език: Vitaminum B9; folic acidum

Още от Мъжко здраве
Орален секс - какви са рисковете?

Въобще не е толкова по-безопасен

Лекарският съюз с критики към бъдещата здравна реформа

Предложението не решава проблемите, смятат от БЛС

Слънчево изгаряне - как да се справим?

Какво трябва да имаме предвид при излагането на слънце?

Безплатни изследвания за хепатит В и С в страната

Инициативата е през през юли и септември в шест български града