фолат; фолацин; фолиева киселина

Водноразтворим витамин от група Б. Участва като коензим в синтеза на нуклеотидите и метаболизма на хомоцистеина. Особено важна е през периоди на бързо клетъчно делене и растеж, както например в ранно детсто и по време на бременност. Необходима е и за нормалната продукция на червените кръвни клетки (еритроцити) и при недостига ѝ се развива мегалоцитна анемия. Източник на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци (напр. зелени салати, броколи, спанак, магданоз), цитрусовите плодове, пълнозърнестият хляб, черният дроб, сушеният боб, грахът, гъбите и др., както и храни, към които е добавена изкуствено.

на български език: фолат; фолацин; фолиева киселина
на английски език: folic acid; folacin; folate
на латински език:

Още от Фитнес и рехабилитация
Физическа активност при захарен диабет тип 1

Съчетание на спорта с храненето и инсулина

Компютърна томография на корема - рискови фактори

Какви са възможните нежелани реакции при КТ на корема?

Вагинална атрофия – когато вагиналната сухота се превърне в проблем

Понижена пролиферация на епителните клетки във влагалището

Гинекомастия – какви са причините?

може да бъде естествена, ятрогенна или свързана с подлежащ процес

Ролята на витамин Д за организма - профилактика на рахит

Роля на витамин Д за организма и развитието на рахит