меламин

Меламинът е органична база, тример на цианамида, богата на азот (66%). Използва се в промишлеността при производството на меламинови смоли, трайни термоустойчиви пластмаси, меламинова пяна, полимерни почистващи продукти, пигмента Yellow 150 и др. Меламинът понякога се добавя незаконно към хранителни продукти, за да повиши протеиновото им съдържание, тъй като стандартните тестове измерват нивото на протеини в хранителния продукт на базата на количеството азот, което се съдържа в него. При поглъщане, вдишване или проникване през кожата меламинът има токсичен ефект върху организма на човека. Поглъщането на големи количества меламин води до увреждане на бъбреците, а хроничното излагане може доведе до увреждане на репродуктивната система, образуване на камъни в бъбреците и пикочния мехур, както и рак на последния.

на български език: меламин
на английски език: melamine
на латински език: melamine

Още от Актуално
Топлинен удар - кой е в риска и как да го разпознаем?

Опасно ли е и до какви усложнения води?

Проф. Д-р Карен Джамбазов с високо професионално признание

Форум в Берлин събра водещи УНГ специалисти

Хранителен режим за пациенти с анемия

Морската храна също е богат източник на желязо

Днес подписват анекса към Националния рамков договор

Анексът е за увеличението на цените на клиничните пътеки