витамин Б9; фолиева киселина; витамин М

Водноразтворим витамин от група Б. Участва като коензим в синтеза на нуклеотидите и метаболизма на хомоцистеина. Особено важна е през периоди на бързо клетъчно делене и растеж, както например в ранно детсто и по време на бременност. Необходима е и за нормалната продукция на червените кръвни клетки (еритроцити) и при недостига ѝ се развива мегалоцитна анемия. Източник на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци (напр. зелени салати, броколи, спанак, магданоз), цитрусовите плодове, пълнозърнестият хляб, черният дроб, сушеният боб, грахът, гъбите и др., както и храни, към които е добавена изкуствено.

на български език: витамин Б9; фолиева киселина; витамин М
на английски език: vitamin B9; folic acid
на латински език: Vitaminum B9; folic acidum

Още от Новини и събития
Сменят директора на МБАЛ Добрич

Ситуацията в града е неприятна

Надбъбречна дисфункция и тиреоидит на Хашимото

Хроничният стрес води до синдром на изтощените надбъбречни жлези

44% от всички пушачи у нас не възнамеряват да се откажат
116 нови случая на коронавирус в страната

Министър Ангелов на посещение в Добрич

Повръщане при кърмачето - кога да се тревожим?

Връщането на храна при бебето - физиологичен процес или патология