витамин Б9; фолиева киселина; витамин М

Водноразтворим витамин от група Б. Участва като коензим в синтеза на нуклеотидите и метаболизма на хомоцистеина. Особено важна е през периоди на бързо клетъчно делене и растеж, както например в ранно детсто и по време на бременност. Необходима е и за нормалната продукция на червените кръвни клетки (еритроцити) и при недостига ѝ се развива мегалоцитна анемия. Източник на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци (напр. зелени салати, броколи, спанак, магданоз), цитрусовите плодове, пълнозърнестият хляб, черният дроб, сушеният боб, грахът, гъбите и др., както и храни, към които е добавена изкуствено.

на български език: витамин Б9; фолиева киселина; витамин М
на английски език: vitamin B9; folic acid
на латински език: Vitaminum B9; folic acidum

Още от Новини и събития
Форум за бъдещето в лечението на белодробните болести

Водещи пулмолози се срещат в Старосел

1200 розови балони ще полетят в небето над НДК

Те са в памет на жените, които губят битката с рака на гърдата

Свръхобилна лактация, шумно сукане

Свръхобилна лактация и шумно сукане-как да се справим?

Избират Лекар на годината 2019 г.

Церемонията е на 17 октомври