Ензим

Белтъчна молекула, която ускорява биохимичните процеси в организма. С изключение на малка група каталитично активни РНК молекули, наречени рибозими, всички познати ензими са белтъци. Функцията на ензима зависи не само от правилното подреждане на отделните аминокиселини, но преди всичко от триизмерното нагъване на полипептидната верига в пространството. Често се наблюдава и асоцииране на няколко отделни протеина в самостоятелна единица, функционираща като едно цяло.В строежа на ензима освен белтъчна част е възможно, но не винаги, да участват и редица други органични или неорганични съединения означавани като кофактори. Когато ензима притежва и небелтъчна част, белтъчната се означава като апоензим. Съвкупността от апоензим и съответния кофактор се нарича холоензим - функционално цяло.

на български език: Ензим
на английски език: Enzyme
на латински език: Enzyme

Търсене в съдържанието :: Ензим


Още от Новини и събития
БЛС апелира да се спазват противоепидемичните мерки

Противоречивите твърдения, особено от лекари...

Отпускат 20 млн. лева за покупка на медицински хеликоптери

България е единствената страна в ЕС, чиято Спешна помощ няма

Изследват безплатно белия дроб на боледували от Ковид-19

Прекараната инфекция от коронавирус създава имунитет за 3-4 ..

Последиците от тежките раници при децата

Препоръки за избор на раница

Самостоятелните практики на медицински сестри ще се финансират от НЗОК

Държавата ще осигури финансирането на собствените практики на ..