Еластаза

Ензим, разграждащ еластиновите нишки. Хранителните вещества подлежат на разграждане в стомашно-чревния тракт, което се осъществява от различни ензими за различните видове вещества. Един от тях е еластазата, която разгражда дълговерижните чужди еластинови влакна до нискомолекулни белтъци, които се усвояват от организма. Изработва се и се отделя от панкреаса. Може да се използва като маркер при заболявания на панкреаса.

на български език: Еластаза
на английски език: Elastase
на латински език:

Търсене в съдържанието :: Еластаза


Още от Новини и събития
Безплатни прегледи за остеопороза

Консултациите са в СБАЛАГ „Майчин дом“

Вагинални кисти - какво представляват?
Остра чернодробна недостатъчност в детска възраст

Опасно състояние, изискващо своевременно лечение

Проф. Пламен Панайотов е Лекар на годината за 2019 г.

Български лекарски съюз връчи отличията си