Салмонелоза

Заболяване, причинено от салмонела, което най-често се манифестира с прояви на хранително отравяне (гадене, повръщане). Има над 1500 вида салмонела. Бактериите са грам-отрицателни и са част от семейството на ентеробактериите. Салмонелите са високо устойчиви, оцеляват продължително време във външна среда. Установено е, че издържат във вода 120 дни, в морска вода до 217 дни, в месото - повече от година. Стайната температура създава идеални условия за тяхното разножаване в хранителните продукти. Рискът от консумиране на заразена храна е голям, тъй като тези микроорганизми не променят вкуса и миризмата на продуктите и наличието им не може да бъде разпознато. Възможно е дори да бъдат "консервирани", ако този вид приготвяне на храна не премине през необходимата термична обработка.

на български език: Салмонелоза
на английски език: Salmonellosis
на латински език: Salmonellosis

Още от Фитнес и рехабилитация
Психогенни неепилептични припадъци - как да ги различим от истинската епилептична активност?
Кримска-Конго хеморагична треска - механизъм на предаване на вируса
Когато Helicobacter pylori е виновна за язва и гастрит!

Половината от световното население е заразено с бактерията