Салмонела

Анаеробни бактерии, по-голямата част от които причиняват заболявания като коремен тиф, паратиф, с най-често засягане на храносмилателния тракт. Има над 1500 вида салмонела. Бактериите са грам-отрицателни и са част от семейството на ентеробактериите. Салмонелите са високо устойчиви, оцеляват продължително време във външна среда. Установено е, че издържат във вода 120 дни, в морска вода до 217 дни, в месото - повече от година. Стайната температура създава идеални условия за тяхното разножаване в хранителните продукти. Рискът от консумиране на заразена храна е голям, тъй като тези микроорганизми не променят вкуса и миризмата на продуктите и наличието им не може да бъде разпознато. Възможно е дори да бъдат "консервирани", ако този вид приготвяне на храна не премине през необходимата термична обработка.

на български език: Салмонела
на английски език: Salmonella
на латински език: Salmonella

Търсене в съдържанието :: Салмонела


Още от Актуално
Лечение на остеопорозата при жени в менопауза

Кои жени трябва да се лекуват?

Болниците у нас запазват броя си, но леглата в тях се множат

Разпределението на лекари и медицински сестри остава проблем

Топлинен удар - кой е в риска и как да го разпознаем?

Опасно ли е и до какви усложнения води?