Салмонела

Анаеробни бактерии, по-голямата част от които причиняват заболявания като коремен тиф, паратиф, с най-често засягане на храносмилателния тракт. Има над 1500 вида салмонела. Бактериите са грам-отрицателни и са част от семейството на ентеробактериите. Салмонелите са високо устойчиви, оцеляват продължително време във външна среда. Установено е, че издържат във вода 120 дни, в морска вода до 217 дни, в месото - повече от година. Стайната температура създава идеални условия за тяхното разножаване в хранителните продукти. Рискът от консумиране на заразена храна е голям, тъй като тези микроорганизми не променят вкуса и миризмата на продуктите и наличието им не може да бъде разпознато. Възможно е дори да бъдат "консервирани", ако този вид приготвяне на храна не премине през необходимата термична обработка.

на български език: Салмонела
на английски език: Salmonella
на латински език: Salmonella

Търсене в съдържанието :: Салмонела


Още от Актуално
Какво представлява интубацията и кога има показания за нея?

Мястото на интубацията при пациенти със спешни състояния

Цигарите увреждат сърцето по много и разнообразни начини

Тютюнопушенето е сериозен рисков фактор за инфаркт

Бартолиновите жлези – естественият лубрикант на влагалището

Възпалението на Бартолиновите жлези се нарича бартолинит

Дискусия за Деня за безопасност на пациента
Как да подготвим детето за есенно-зимния сезон?

Респираторни инфекции основна патология в ранна детска възраст