Д-р Елена Горанова е съдов хирург с многогодишен опит. Завършва Медицински университет-София през 1982 г. Специалности по обща хирургия и съдова хирургия придобива през 1992 и 1996 г. Работи с пациенти с остри и хронични артериални заболявания, венозни заболявания, хроничeн лимфедем и хронични рани от венозни или артериален произход както и диабетни рани.


Д-р Горанова практикува активна хирургическа работа в областта на съдовите заболявания от 1986 г. Специализирала е в Клиника Питие Салпетриер в Париж през 1992 г. и въвежда лечението с Радиофреквентна аблация на разширените вени в България.Участва в авторски екип в създаването на Медицински консенсус за лечение на хроничната венозна болест, лечение на дълбоката венозна тромбоза и Европейски консенсус за склерозираща терапия. През 2017 г. защитава и научен труд върху прогноза и лечение на абдоминалните аневризми.


Член е на Европейското дружество по съдова хирургия, на Българското дружество по ангиология и съдова хирургия и на Балканския венозен форум.Пред Puls.bg д-р Горанова говори за първите сигнали на венозната болест, очакваното развитие на болестта и за модерните методи за лечение и профилактиката на едно от най-масово срещаните заболявания на нашето съвремие.

 

- Д-р Горанова, разширените вени са често срещан проблем в съвременния свят - над 30% от възрастното население на Европа страда от венозна болест. На какво се дължи честата патология? 


Темата е значима тъй като болестта засяга висок процент от населението. По същата причина е неглижирана, защото: "Вени ли, че кой ги няма?" "Всички имат разширени вени!"... Много подобни приказки ще чуете пред кабинетите в поликлиниката, във влака или на други места, където хората споделят.


Клинични проучвания, които сме провеждали в България и в Европа сочат , че повече от 30% от възрастното население са засегнати от болестта. Предава се по наследство, засегнати са и хора с различни професии, особено тези, които прекарват повече време в изправено положение. Зависи и от хормоналния баланс при жените, а честотата се увеличава по време на бременността.

 

- Кога разширените вени от козметичен недостатък се превръщат наистина в проблем, изискващ намесата на специалист?


Заболяването протича почти незабелязано. Разширени вени се появяват понякога на 20 години, при други хора след 30 години. Развиват се постепенно. Отначало са малки, леко набелязани и с възрастта се увеличават. Козметичният проблем занимава дамите, които се стремят към добра естетика.

 

Нуждата от специализирана медицинска помощ обаче се усеща, когато вените стават по-големи, видимо загрозяващи краката и успоредно с това се появяват оплаквания. Усложненията настъпват по-късно. Неприятното е, че те са болезнени и се лекуват по-трудно.

 

- Какво се случва с кръвоносните съдове при възникването на проблема и как се разгръща болестта?


Под влияние на различни фактори, повърхностните вени на краката се увеличават, напрягат се и се нагъват. Нормално те са снабдени с клапи, които определят посоката на движение на кръвта от стъпалото към сърцето. При по-голямо натоварване тези клапи се разрушават и тогава посоката на кръвта се обърква, задържа се повече кръв в краката, вените се раздуват и разширяват все повече. Създават се условия за отоци. Появява се тежест в краката, сърбеж.

 

- В кои части на тялото най-често се среща проблема - вътрешната страна на коленете, бедрата, глезените, прасците...


Повърхностите вени страдат от хронична венозна болест. Те могат да се виждат на някои отделни части на крака, но могат да обхванат краката от глезените до основата на бедрото. Промените зависят от разрушаването на клапите. Развитието и влошаването на картината зависи още от грижите, които хората полагат или не за своето здраве - прилагат ли достатъчно профилактични и лечебни процедури.

 

- Доколко топлото време влошава състоянието на разширените вени?


Топлината е един от рисковите фактори за вените. Оплакванията на хората зачестяват обикновено, когато е много топло или много студено, защото движението е по-малко и тогава се води по-застоял начин на живот. Когато пък е топло, вените допълнително се раздуват.


Препоръчителни за пациентите са разходките – рано сутрин и късно вечер, когато е малко по-хладно, за да се тонизира вената. Или ходене във воден басейн – хидротерапията дава изключително добри резултати. Плуването е най-добрият спорт за вените, защото от една страна имаме охлаждащия ефект на водата, а от друга – водата упражнява компресия върху тялото.

 

- Кои са останалите рискови фактори?


Заседналият начин на живот, продължителният седеж или продължителното изправено положение представляват съществен рисков фактор за това заболяване.


Активната работа на мускулите на краката имат пряк принос за изтласкването на кръвта от периферията към сърцето. За да предотвратим прекаленото натоварване, се препоръчва повече упражнения, ходене, колоездене и както казах - плуване.

 

- Защо жените по-често посещават кабинета на съдовите специалисти?


Заболяването засяга три пъти  по-често жените от мъжете. В същото време жените са по-суетни и по-загрижени за здравето си. Голяма част от бременните имат разширени вени. За това профилактиката на бременните трябва да заема съществена роля в този период.

 

- Какво трябва да направят бъдещите майки, за да си осигурят една спокойна бременност?


Разширените вени се увеличават през бременността, особено ако дамите са предразположени към това. През първата бременност се появяват „първите птички“ - вените са малко по-големи и по-напрегнати. Причината е, че се променя хормоналният баланс в организма на жената – в първата половина на бременността има повече прогестерон, който е неблагоприятен за вените и способства за тяхното разширяване и  уголемяване. През втората половина пък повишеното тегло на майката и плода, който расте, притискат вените в таза и от там се затруднява евакуирането на кръвта към сърцето. Получава се застой и вените стават все по-големи. 


Случва се рядко, но при около 4% от бременните жени, се срещат разширени вени и на външните срамни устни и във вагината. Тези промени настъпват след втората, третата бременност. След раждането доста често проблемите отшумяват, друг път остават за по-дълго време.

 

- Какво бихте ги посъветвали?


Колкото се може повече да се движат през бременността. А когато почиват, да го правят с крака повдигнати поне на една възглавница. След 4-я месец е уместно да се носят ластични чорапи и на двата крака – 1-ва компресия. Те са профилактични и се понасят лесно.  Има пациентки, на които препоръчваме дори раждането да протече с такива чорапи.


Естествено при съществуващ проблем се прилага съответната медикаментозна терапия под наблюдението на специалист. Има специфика – преди 4-я месец не се прилагат никакви лекарства, но има такива, които са подходящи за бременни с разширени вени след 8-я месец. Терапията има освен тонизиращ ефект върху вените, така и предпазващ ефект върху плацентата. Никакви други агресивни мероприятия не се прилагат. Чак след раждането и когато кърменето приключи, може да се пристъпи към различни процедури.


Ако се планира бременност и вече има наличие на венозен проблем, не бива посещението при съдов специалист да се отлага. 

 

- Кои са първите симптоми на хроничната венозна недостатъчност? 


Хората се оплакват от тежест в краката, мравучкане, чувство на напрежение в края на работния ден. Понякога вечер се появяват отоци около глезените, а на сутринта сякаш изчезват. Може да има нощни крампи и чувство на дискомфорт. 


В по-късните стадии се усещат болки, отокът става траен, променя се цвета на кожата към тъмно червен, появяват се сърбежи. В напредналите стадии пациентите могат да получат труднозарастващи рани.

 

- Кои са съвременните методи на лечение и профилактика?


Всичко зависи от стадия на заболяването. В началото достатъчни са само профилактични мерки. Промяна в начина на живот, повече движение и спорт. Вземат се лекарства за подобряване на венозния тонус, носят се ластични чорапи.


С развитието на технологиите навлязоха новите модерни „безкръвни“ методи на лечение, при които могат да се премахнат разширените и увредени вени само чрез порбождане с игла или чрез миниатюрни разрези. Такива методи са радиофреквантната аблация и лазерната аблация. Предимството на тези методи е, че не се изисква болничен престой. След кратко възстановяване, пациентите се връщат на работа да 2 дни. 


Склерозиращата терапия намира широко приложение в лечението на разширените вени, но има точно определени показания, които се прилагат само от опитните специалисти. Подчертавам, че хроничната венозна болест трябва да се лекува своевременно, много преди да настъпят усложнения. И то  само от съдови хирурзи и ангиолози.

 

- Споменахте носенето на компресивни чорапи. Те са популярен метод при наличието на разширени вени, към който много често пациентите сами прибягват. Какво е вашето мнение?  


Ластичните чорапи, наричани също ортези са незаменим помощник при тези заболявания. Необходими са както очилата за хората с намалено зрение. На пазара има голямо разнообразие от чорапи, които нямат никаква лечебна стойност. Добре е да се вземе мнението на специалист и да се търсят само чорапи с качеството на медицински продукти.


На първо място се уточнява размерът - трябва да бъде точен на пациента, второ се уточнява дали да е до коляното или за целия крак. Носят се предимно 1-ва (18-21 мм живачен стълб) и втора компресия -29-32 мм живачен стълб. Много други описания са неверни и имат само търговско внушение. В Германия например, всички бременни задължително носят профилактични ластични чорапи.

 

- А кои са най-тежките прояви на болестта – когато тя води до влошаване качеството на живота на пациента? 


Образуването на тромбофлебит е честа проява на нелекуваните разширени вени. Протича с болка, зачервяване, отоци. В напредналите стадии се образуват рани около глезените. Те са особено болезнени и имат тенденция да се разрастват, ако не се вземат мерки навреме.

 

- Какво се прави при тези пациенти?


Лечението на напредналите стадии е трудно и скъпо. Зарастването на венозните рани е бавен процес, който отнема месеци и години. Употребяват се скъпо струващи превръзки и материали. В България и на Балканите хората страдат повече от рани поради незнание и подценяване на заболяването. Много по-добре е да се потърси навреме специализирана медицинска помощ, за да се избегнат усложненията.