Спазването на няколко важни стъпки в грижата за външния вид и добрия подбор на съставките в ежедневната бяла козметика, може да направи кожата да изглежда млада за по-дълго време. Подобрението идва след месеци и изисква педантична упоритост. Но си заслужава. 
А това, което със сигурност работи е:

 

Бръчки – ретинол и витамин С
При фини бръчки, ретинолът (витамин А) може да направи кожата по-гладка, защото ѝ помага да си набави повече колаген. Той действа като мощен антиоксидант и благодарение на способността си да ексфолира (олющва) кожата, помага за бързо премахване на мъртвите кожни клетки и стимулира образуването на колагенови влакна.


 

Ретинолът може да бъде от растителен или животински произход (рибено масло, яйца, месо), но може да се произведе и по синтетичен начин.


Продуктите с витамин С пък помагат за премахването на фините малки бръчици и защититава кожата от вредните UV лъчи на яркото слънце. Бори се успешно и срещу появата на възрастови петна по кожата. Витамин С допринася основно за нормалния синтеза на колаген в организма, като му осигурява антиоксидантна защита.

 

Отпусната кожа – пептиди и серамиди
Пептидите са групи от аминокиселини, които помагат за производството на протеини, включително колаген. Точно колагенът yĸpeпвa и пoддъpжa мнoгo тъĸaни в тялoтo, вĸлючитeлнo ĸoжaтa, cyxoжилиятa, ĸocтитe, cyxoжилиятa, мycĸyлитe и пpocтpaнcтвoтo мeждy ĸлeтĸитe и тъĸaнитe, нapeчeн извънĸлeтъчнaтa мaтpицa.


Серамидите пък са липиди, които се срещат естествено в кожата и са важни за бариерната и функция и задържането на хидратацията. Без серамидите кожата става суха, сърбяща и раздразнена.

 

Неравномерен тен – ретиноиди
Алфа хидрокси киселини (AHA) са химически ексфолианти, които премахват натрупаните мъртви кожни клетки и правят кожата по-гладка. Ексфолирането е необходимо в борбата с бръчките, а дерматолозите твърдят, че същото успешно се спряват и ретиноидите.


Доказано употребата на ретин А и ретинол има благоприятно действие върху кожата и намалява процесите на стареене. И двете съединения са от групата на ретиноидите - производни на витамин А, които насърчават по-бързия растеж на кожните клетки. Помагат при различни кожни дразнения и възпаления, акне, дерматити и др.

 

Никак обаче не е достатъчно просто да си набавим нужните продукти от аптеката и да разчитаме на машината на времето. Важни са правилата – например има продукти, включително витамин С, които трябва да се прилагат сутрин. Други, като ретинола например, трябва да се грижат за кожата през нощта. 


Хидратацията е голямата тайна на свежата кожа, затова особено при суха и лющеща се кожа, тя трябва да бъде задача номер 1. Ако пък използваме повече от един антиейдж продукт – правилото е първи да бъде този с активната съставка, така че кожата да го абсорбира по-добре. Например сутрин първи е продукта с витамин С, следва слънцезащитен крем и финалния щрих се дневния грим. Преди лягане пък е ред на ретинола, а малко след това и на овлажнителя.