Крем за лице, тоник, пяна или гел за измиване - днес почти всяка жена има подобен арсенал от козметични средства у дома. Какво още си струва да добавим към този топ 3, за да изглеждаме по-добре, по-млади и по-красиви? Ето нашите любими и задължителни базови 5 продукта.

 

1. Хидрофилно масло
Днес има изобилие от почистващи препарати за лице - гелове за измиване, пяна, мляко. Но освен тях има още едно - хидрофилно масло. То е идеално за кожа с различни проблеми - например чувствителната кожа, склонна към дразнене и сухота, но в същото време е подходящо и при мазна кожа.Какво прави хидрофилното масло различно от другите продукти? Ефектът се основава на взаимодействието на маслото с вода и превръщането му в емулсия, която перфектно почиства кожата. То обаче не само премахва замърсяванията и грима, но и се грижи за лицето. Помага за свиването на порите и избледняване на черните точки.


Най-важното е да се нанесе правилно. За разлика от другите почистващи препарати, маслото се нанася със сухи ръце върху суха кожа, масажираки лицето си за 3-4 минути. Едва след това постепенно измиваме лицето с хладка вода.

 

2. Серуми 
Всички знаем, че кремовете могат да бъдат подхранващи и овлажняващи: първите се препоръчва да се прилагат през нощта, вторите са по-подходящи за употреба сутрин. В същото време има и специални продукти, които се борят със стареенето на кожата. За да увеличим ефективността на всички тези продукти за грижа, можем да добавим към тях още един - серум, който най-често съдържа комплекс от активни вещества.


Важно е да се отбележи, че серумът не замества крема за лице. Напротив, той трябва да се използва заедно с него - само по този начин можем да получим желания резултат от неговото използване.


Серумите, подобно на кремовете, се подбират според типа кожа, но възможностите им са много по-широки. Те биват с повдигащ, избелващ ефект, допринасят за качественото хранене на кожата или овлажняват лицето. Серумите с анти-ейдж и антистрес ефекти са особено популярни днес. Има и специални опции за зоната около очите, които също се препоръчва да се прилагат преди околоочния крем.

 

3. Крем със SPF защита
Слънцезащитните продукти са най-важния войник в битката със стареенето на кожата, провокирано от силното слънце. Ето защо в допълнение към хидратиращите съставки, дневният крем трябва да има определен и SPF индекс.


SPF кремът за лице трябва да се прилага ежедневно, независимо от сезона и наличието на облаци. В крайна сметка слънчевите лъчи са активни както през зимата, така и при облачно време. Не забравяйте също, че всеки слънцезащитен крем трябва да се прилага половин час преди излизане навън, тъй като отнема време да се активира.

 

4. Нощни маски
Маските са основна допълнителна грижа за кожата. Някои служат за почистване, подхранване или овлажняване на лицето, докато други имат експресно действие, така че е по-добре да ги използваме сутрин. Нощните варианти, които не е необходимо да се отмиват, „работят“ върху кожата ни през цялата нощ. Какво е предимството на такива маски?


В действието си те наподобяват серумите или есенции, предназначени за по-дълбок ефект. Нощните маски се нанасят в дебел слой върху предварително почистена кожа половин час преди лягане. Излишъкът може да се отстрани след няколко минути със салфетка. Не е необходимо да използваме нощна маска всяка вечер, достатъчно е 1-2 пъти седмично.

 

5. Маски за очи
Хидрогеловите пластири с лимфен дренаж под очите все още са основният начин за справяне с подпухналостта сутрин. Но има и по-ефективни средства - това са маски, специално проектирани за периорбиталната зона, базирани на змийска отрова и муцин (слуз) от охлюви. Те не само помагат да се справим с подуването, но и се грижат за зоната около очите, предотвратявайки появата на бръчки.