Хората с комбинирана кожа изпитват сухота в едни области, а омазняване в други. За да се намери баланс, може да се спазват някои от следните трикове и правила.

 

На първо място, различните зони от кожата на лицето трябва да се третират по различен начин. Ако Т-зоната е мазна, а бузите – сухи, е невъзможно да се използва един и същ продукт за цялото лице. Вместо това трябва да се използва крем против акне за предразположените към акне зони и овлажнител за сухите места. Има много козметични марки, които правят двойни продукти, специализирани за комбинираната кожа като включват матиращ овлажнител за Т-зоната и хидратиращ крем за бузите.


 

При наличие на акне е грешно да се нанася продукт за премахването му върху цялата кожа. Причината е, че продуктите за акне по-скоро изсушават кожата и може да я раздразнят допълнително, ако е прекалено суха. Това се дължи на съставките в тези продукти, например алкохол.

 

Добре е да се избягват продукти, съдържащи алкохол, защото нанасянето им дори върху по-мазните части, може да причини изсушаване. Освен това алкохолът задейства свърхпроизводството на себум.

 

Хората с комбиниран тип кожа може да използват продукти с витамин А, който се бори със свободните радикали, затруднява растежа и разпространението на бактерии и прави кожата гладка и чиста. Витамин А най-често се среща в кремовете под името ретинол или третиноин.

 

Друго златно правило при комбинирана кожа е използването на ексфолиант с лека и нежна текстура поне 2 пъти седмично. Няма как кожата да се почиства правилно, ако не се ексфолира. Тази стъпка е от особено важно значение за комбинираната кожа, тъй като омазняването в областта на челото и брадичката причинява черни точки и натрупване на мъртва кожа. Редовното нанасяне на ексфолиант поддържа тена гладък и равномерен и подпомага за изчистване на запушените пори.

 

Не на последно място по важност е и правилното хранене. Хапването на балансирана диета, богата на антиоксиданти, витамини и минерали, е свързано с красива и чиста кожа. Представителите на комбинираната кожа трябва да приемат и достатъчно количество вода. Редовният спорт също е ключов фактор за здрава кожа.