Падането на косата е естествен феномен, при който старата коса окапва, освобождавайки място за растеж на новата. През по-студените месеци мнозина забелязват значително повече косми по четката. 
 
През зимата се наблюдава повишаване в количеството коса, която губим от скалпа, което е придружено с постоянен сърбеж и лющене на скалпа. Дали този феномен се дължи на сезона?
 
Според специалисти в областта това не е мит. През зимните месеци косата пада повече, в сравнение с останалата част от годината. Като бозайници, ние изпитваме косопад в началото на зимата, но други сезонни промени през студените месеци също допринасят за косопада. 
 

Какво се случва със скалпа през зимата?

Зимните месеци са особено трудни за скалпа. Сухотата и лющенето са склонни да отслабват корените на космите, което води до косопад. През зимата се развиват и гъбичните инфекции, което е причина за проблеми, свързани със скалпа. Тези микроби могат да причинят пърхот, който да доведе до косопад
 
Сезонният косопад не засяга само жените. Мъжете също могат да се сблъскат с този проблем. 
NEWS_MORE_BOX
 

Как да намалим косопада през зимата?

  • Хигиената е важен фактор. Важно е редовно да мием косата, за да се поддържа скалпът чист. Специалистите препоръчват да се използват медицински шампоани.
  • Не бива да излизаме, докато върху косата има някакво масло. В тези случаи прахът и замърсяванията могат да полепнат върху косата, което влошава състоянието ѝ. Мазните маски следва да се оставят за 10 – 15 минути или само през нощта, след което да се отмият от косата.
  • Да покриваме главата си. Това е важно, за да можем да се предпазим от директната слънчева светлина и други дразнители, които могат да засегнат скалпа.