Хранителните вещества, които се приемат чрез храната, играят важна роля за растежа на косата, а желязото се препоръчва от много експерти. Установен факт е, че дефицитът на желязо води до загуба на коса. Това важи особено при жени с алопеция ареата, форма на косопад.

 

Според изследователи ниските нива на желязо в кръвта са причина за косопада, а жените, които имат тежки менструации с обилна кръв, е много вероятно да получат недостиг на желязо и следователно повече загуба на коса.


 

Достатъчното количество на минерала в тялото пък подпомага растежа на косата. Колкото по-силни са корените, толкова по-здрава ще бъде и косата. За да се постигне това, е необходим акцент върху вътрешното снабдяване с желязо. Минералът помага за цялостния растеж на косата и за нейната здравина.


Желязото още играе важна роля в производството на хемоглобин, който тялото използва за транспортиране на кислород в кръвта. Когато нивата на желязо в тялото са ниски, кислородът значително по-трудно се транспортира до клетките в тялото, включително до тези, които отговорят за растежа на косата и ноктите. В резултат на това, е много вероятно да се причини изтъняване на косата и падане. Трябва да се знае, че загубата на коса, причинена от дефицит на желязо, прилича много на тази, която се причинява от промяна в нивата на хормоните.


Смята се, че дневната доза желязо е 14-15 мг за жените, като приемът не бива да се повишава, тъй като прекаляването може да причини повече вреди, отколкото ползи. Приемът на добавки от желязо за растеж на косата трябва да става само след консултация с лекар и направени нужни тестове, за да се установи дали в тялото липсва желязо.

 

Желязо може да се набави и чрез храната. В ежедневното меню трябва да се включват храни като червено месо, яйчен жълтък, зелени листни зеленчуци като спанак, сушени плодове като стафиди и сини сливи, броколи, тиква, соя, ядки, горски плодове, бобови растения, зърнени храни и други.


Докато се приема желязо за растеж на косата, трябва да се избягват бои за коса, както и тежки химически продукти, които отслабват косъма и водят по-бавното възстановяване на косата.