С богатото си съдържание на антиоксиданти и подхранващи вещества, зеленият чай може да помогне при редица кожни проблеми. Много проучвания показват, че не само пиенето на зелен чай, но и локалното му приложение, могат да облекчат акнето и дори да подмладят кожата.

 

Основното полифенолно съединение в зеления чай – епигалокатехин-3-галат, е антиоксидант с противовъзпалително действие, което също предпазва от атеросклероза, миокарден инфаркт и диабет. Други проучвания показват, че полофенолите в зеления чай могат да и намалят риска от развитие на меланом и немеланомен рак на кожата.


 

Акне

Антиоксидантните, противовъзпалителни и антимикробни свойства на зеления чай помагат при лечението на акне и мазна кожа. Полифенолите в зеления чай имат антиандрогенно действие и понижават нивата на липидите. Това ги прави ефективни за намаляване на отделянето на себум, което може да забави или да спре развитието на акне.

 

Рак на кожата

Полифенолите в зеления чай се използват като фармакологични агенти за предотвратяване или за намаляване на вредите от предизвиканите от ултравиолетовите лъчи кожни увреждания при животни и хора, включително меланом, немеланомен рак и фотостареене.

 

Екстракт от зелен чай

Редица проучвания показват, че екстрактът от зелен чай е ефективен при акне, андрогенетична алопеция, атопичен дерматит, кандидоза, генитални брадавици, келоиди и розацея.

 

Стареене на кожата

Приемът на зелен чай и локалното му приложение помагат на кожата да се справи по-добре с процеса на стареене. Някои проучвания показват, че еластичността на кожата се подобрява при комбиниран режим от локално и орално приложение на зелен чай.

 

Освен това увреждането на кожата, причинено от излагането на слънце, може да се намали чрез локално приложение на козметика, съдържаща екстракт от зелен чай. Според изследователи екстрактът от зелен чай подобрява микрорелефа на кожата и има хидратиращ ефект.

 

За кожата около очите

Локалното приложение на зелен чай може да помогне при подуване на кожата около очите. За целта две торбички зелен чай се запарват с гореща вода, след което се изстискват от течността и се поставят в хладилника за 10 до 20 минути. След охлаждане торбичките с чай се поставят върху затворени очи за период до 30 минути. Смята се, че комбинацията от кофеин и студен компрес може да облекчи подпухналостта чрез свиване на кръвоносните съдове, но засега не са правени клинични изследвания, които да подкрепят тези твърдения.

 

Източници:

https://www.healthline.com/health/benefits-of-green-tea-for-skin

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874117309893?via%3Dihub

https://www.hindawi.com/journals/omcl/2012/560682/