Освен като съставка в кухнята, зехтинът от години се използва и като продукт, който подхранва косата. Доколко е добър той всъщност за нея и какви са неговите предимства?


Зехтинът е с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, палмитинова и олеинова киселина. Те омекотяват и изглаждат косъма, като създават филм върху повърхността му и намаляват заплитането. Зехтинът съдържа и витамин А, Е и антиоксиданти, които не позволяват увреждане от свободните радикали и външни фактори като замърсяване, слънце и други.


Този натурален продукт има способността да проникне дълбоко в корените на косата, да я подхрани, да запази кератина в нея и да заключи влагата в дълбочина. Той я овлажнява, като в резултат косата става хидратирана и свежа с много блясък. Причината за този невероятен резултат е в съставките, намиращи се в зехтина, тъй като те помагат за укрепване на косъма от корена до върха. Поради тази причина зехтинът се счита за особено полезен при суха и много гъста коса. Хората, които имат мазна коса обаче не се нуждаят от кондициониране, но може да подхранват косата със зехтина от време на време.


След редовно използване на зехтин, косата става по-мека, по-лесно управляема, по-лесна за оформяне и расте много по-бързо.

 

Растежът се насърчава чрез нанасяне на зехтин върху скалпа, тъй като той премахва натрупването на себум, така че да се образуват нови космени фоликули. В резултат косъмът става по-дебел и по-плътен. Твърди се, че зехтинът е особено полезен за третирана, повредена и боядисана коса.


Зехтинът намалява също пърхота в косата. Той може да бъде причинен от лоша диета или пък от гъбички. Нанасянето на зехтин върху скалпа спомага за намаляване на сърбежа и възпаленията, които са причинени от пърхота. Чрез масажиране на зехтин върху скалпа, се подобрява много лесно кръвообращението в главата.

 

За още по-добри резултати се препоръчва и вътрешен прием на зехтин, който спомага за увеличаването на омега-3 киселините, важни за добрия външен вид на косата.