Зехтинът е известен със своите здравословни ползи. Но освен за подобряване вкуса и качеството на дадено ястие, зехтинът може да се използва и като козметичен продукт.

Богатото съдържание на минерали, протеини и витамини в зехтин, помагат за подобряване визията на кожата и косата. Зехтинът хидратира, подхранва и омекотява кожата в дълбочина. Употребата му е идеална за сухата и груба кожа в области като коленете и лактите.

Козметичните продукти, съдържащи зехтин, помагат при редица кожни заболявания като псориазис, дерматит и екзема.

Употребата на зехтин намалява появата на пърхот, заздравява косъма и придава блясък на косата.

Той се грижи и за здравината на ноктите. Намалява пожълтяването и начупването им.

Кората на маслиновото дърво също има известни ползи за кожата. Тя е чудесен ексфолиант, благодарение на съдържанието на разграждащи вещества и благоприятни молекули, които премахват нежно мъртвите кожни клетки.

NEWS_MORE_BOX


Не се препоръчва използването на зехтин при акнеична кожа, тъй като той може да запуши порите и да доведе до обострянето на черните точки.

Независимо от добрите резултати, които се постигат с помощта на зехтина, той не бива да се използва за дълго време. Тъй като продуктът е изключително мазен, при продължителна употреба може да доведе до раздразнения на кожата, особено ако тя по начало е мазна.

Преди да се започне използването на зехтин с козметични цели, е важно той да бъде добре подбран.

Зехтинът трябва да бъде с добро качество, органичен, минимално обработен продукт и да се съхранява в хладилника.

Студено пресованият зехтин е за предпочитанe. Той не търпи топлинна или химична обработка, което е гарант за запазването на хранителните вещества и витамините в маслото.