За много от нас напуканите и сухи устни са често срещано състояние, още повече, когато времето на вън допринася за това.


В много от аптеките дори има цяла обособена част, предназначена за най-разнообразни балсами за устни, предлагани от различни марки. Видовете варират от медицинска козметика до специализирани балсами, направени от органични съставки.


Въпреки че закупеният балсам за устни от магазина има чудесен аромат и добре изглеждаща опаковка, ние бихме могли да се справим с проблема, използвайки продукти, които имаме вкъщи, нещо „под ръка“.


Такъв пример е зехтинът, който има свойството да прави устните ни меки и еластични. За разлика от плодовия мирис на балсама за устни, закупен от магазина, зехтинът по-скоро би ни напомнил за пица или друго любимо ястие.


Той обаче има отлично хидратиращо действие, а освен това е и съставна част на много от продуктите за кожа. Спокойно бихме могли да го използваме, за да предпазим устните си от изсушаване и напукване.

 

 


NEWS_MORE_BOX

Употребата му би следвало да е същата, както и на балсама за устни – когато чувстваме сухота, поставяме малко количество върху устните си. Препоръчително е също така да нанасяме малко и вечер преди лягане.


За да почистим устните си, към зехтина може да се добави захар. По този начин се образува смес, която трябва да разтрием върху устните си. Захарта ще премахне сухата кожа и мъртвите клетки.


Независимо от добрите резултати, които се постигат с помощта на зехтина, той не бива да се използва за дълго време. Тъй като продуктът е изключително мазен, при продължителна употреба може да доведе до раздразнения на кожата около устата, особено ако тя по начало е мазна.


Ако решим да използваме зехтин, вместо балсам за устни, трябва да знаем какъв е правилният избор. А именно – зехтинът трябва да бъде с добро качество, органичен, минимално обработен продукт и да се съхранява в хладилника.