Наричан още течно злато, зехтинът е богат източник на витамини и незаменими мастни киселини. Добавянето му към различни козметични продукти и тяхната редовна употреба осигурява на кожата много хранителни вещества, които са ценни за нейното здраве и външен вид. Свойствата и полезните му съставки могат да се усвоят най-добре когато се прилага студено пресован и органичен зехтин.

 

Зехтинът е добър източник на олеинова киселина, както и на сквален - ценен растителен липид, с което допринася за подсилване на бариерната функция на кожата. Тези съставки защитават епидермиса от действието на външните агресивни фактори като замърсяване на кожата и UV лъчи. По този начин те спомагат за поддържане на хидратацията, еластичността и сияйността на кожата. Освен тези полезни свойства, зехтинът предпазва кожата и от промените, които настъпват в резултат на стареене. Това се дължи на съдържанието на витамин А, Е и полифеноли. Това са мощни антиоксиданти, противодействащи на свободните радикали, които имат роля в процесите на стареене.


 

Зехтинът може да се прилага върху кожата на всяка възраст. Преди 30-годишна възраст се препоръчва приложението му при нормална до суха кожа, тъй като допринася за подхранването и хидратацията на кожата, но също така осигурява комфорт и еластичност. След тази възраст се препоръчва употребата на по-специфични формули, които подпомагат за предотвратяване появата на фини линии и изглаждат кожата. В този случай е препоръчително зехтинът да се комбинира с други активни съставки - например екстракт от букови пъпки. След 45-годишна възраст се препоръчва употребата на по-високи количества антиоксидантни полифеноли, които са във висока концентрация в зехтина. Те позволяват да се подобрят процесите на регенерация на кожата, подобряват еластичността, стегнатия и сияен вид, както и изглаждат появилите се бръчки.

 

Предимството на зехтина в грижата за красотата е, че може да се използва на всеки етап от ежедневната грижа. Може да се комбинира с дневния и нощния крем за лице, със серумите, с мицеларната вода за премахване на грим или като част от грижата за околоочния контур. Важно е да се избере правилната комбинация на зехтин с различните козметични продукти, за да осигури ефективна грижа за кожата. 

 

Серумите, обогатени със зехтин, са ценно средство за овлажняване на епидермиса, което също така може да се използва и като основа за грим. Нощният крем, обогатен със зехтин, е по-подходящ за зряла кожа, която има нужда от подхранващо действие и по-богата текстура.

 

Референции:

https://www.femmeactuelle.fr/beaute/soins-beaute/huile-dolive-comment-profiter-de-ses-bienfaits-anti-age-2143484