На пазара има много продукти за намаляване и дори премахване на тъмните кръгове под очите, защото ни придават изморен и състарен вид. Единственият начин да се справим трайно с тях обаче са някои здравословни промени в начина ни на живот, като това да се наспиваме добре, да ограничим солта, да се движим повече и да пием повече вода. Това е особено вярно, ако торбичките под очите са генетично наследени.

 

Алергиите, екземата, хроничната умора, проблемите с пигментацията, прекомерното излагане на слънце и стареенето на кожата са сред най-често срещаните причини за тъмни кръгове под очите.


 

Компреси с чай

 

Пакетчетата кофеинов чай могат да помогнат при тъмни кръгове, защото кофеинът съдържа силни антиоксиданти и може да увеличи притока на кръв към кожата. Кофеинът предпазва и от ултравиолетовите лъчи и може да забави процеса на стареене на кожата. Зеленият чай на свой ред има противовъзпалително действие. За целта запарете две торбички чай за 3 до 5 минути. Оставете ги да изстинат в хладилник за 20 минути, след това изцедете излишната течност и ги поставете върху зоната под очите за 15 до 30 минути.

 

Студени компреси

 

Студените компреси помагат при торбички под очите, защото карат кръвоносните съдове в кожата да се свият за известно време. Готови студени компреси могат да се закупят в магазина, но и методите „направи си сам“ работят също толкова добре, като например охладена чаена лъжичка, охладен резен краставица, охладена влажна кърпа или плик със замразени зеленчуци. Преди да го приложите в зоната под очите за няколко минути, увийте компреса с мека кърпа.

 

Каничка нети

 

Използването на каничка нети също може да помогне за премахването на торбичките под очите. Каничката се пълни с физиологичен разтвор, след което се прави промивка на синусите, с която се премахват слузта и други замърсявания. Важно е каничката да се изплаква след употреба с филтрирана, дестилирана или стерилна вода. Не забравяйте да използвате единствено дестилирана или стерилизирана вода за промивката, или преварена чешмяна вода, охладена до безопасна температура.

 

Повече вода

 

Дехидратацията може да допринесе за появата на торбички под очите. Водата съставлява около 60 процента от телесното ни тегло. Препоръчително е да се пият около 13 чаши течности на ден за мъжете и 9 чаши за жените, в това число вода, билков чай или ароматизирана вода.

 

Храни, богати на колаген

 

С напредването на възрастта мускулите и тъканите, които поддържат клепачите, отслабват. Това означава, че кожата започва да се отпуска, включително мазнините, които обикновено са около очите. Увеличаването на приема на витамин С може да помогне на тялото да абсорбира повече хиалуронова киселина. Храните, богати на витамин С и аминокиселини, също могат да помогнат за производството на колаген чрез повишаване на нивата на хиалуронова киселина, помагайки ни да имаме по-здрава кожа. Портокалите, червените чушки, брюкселското зеле, броколите и ягодите са добри източници на витамин C.

 

Източници:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-bags-under-eyes#What-you-can-do

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401676/