Точно както всяка друга част от кожата, устните се нуждаят от правилна грижа и защита. Поради замърсяване и употреба на различен вид козметика, устните потъмняват и с времето губят естествената си красота. За да се запазят красиви и здрави, трябва ежедневно да се отделя време за устните. Ето какво точно трябва да се прави, за да се постигне резултат…

 

Много е важно да не се прекалява с употребата на червила. Те са съставени предимно от восък, аромати, пигменти, масла, алкохол, а някои и от метали, които вредят. Препоръчително е червилата да се използват само, когато има наистина нужда от тях. През останалото време е добре да се използват по-естествени продукти като витамин Е, вазелин, масло от шеа, кокосово масло и масло от жожоба, които да подхранват. Може да се нанесе и бадемово масло с мед върху устните и така да се престои за една нощ. На сутринта устните ще бъдат меки.Ежедневната хидратация на устните също е много важна стъпка. За да се запази естественият им цвят, е важно те да бъдат хидратирани чрез нанасяне на натурални продукти, но и чрез хидратация отвътре. Това става чрез приемане на много вода през целия ден. За тях трябва де се използват и продукти, които съдържат SPF, тъй като в противен случай слънчевите лъчи може да причинят потъмняване на устните.


За по-красиви устни е добре да се избягва тяхното облизване и още повече хапане. Слюнката, всъщност, ги изсушава, а това води до тяхното потъмняване. Трябва да се избягва и хапането им, тъй като съществува риск от поява на кожички и неприятен външен вид на устните.

 

Ексфолирането също е препоръчително. То трябва да се случва поне веднъж в седмицата. Причината е, че устните нямат пори, а непочистването им може да причини появата на сухи кожички. Чрез ексфолиацията кожата на устните ще бъде мека, еластична и гладка. Може  да се използва дори естествен скраб за устни от зехтин и захар, а самата ексфолиация да се направи с четка за зъби.