Косата може да бъде дълга и същевременно здрава, ако правилно се поддържа. Например, когато косата се сресва, четката може да бъде леко влажна, за да се сведе до минимум накъсването ѝ. За предпочитане е използването на четка с естествен косъм или дървен гребен, с помощта на който да се предотврати косопадът. Сресването е добре да започва от краищата към корените, като така не се поставя натиск върху тях и се намаляват шансовете от щети върху косата.


Косата не бива да се мие често. Причината е, че скалпът започва да се суши, а това прави косата безжизнена и дехидратирана. В резултат тя започва да се накъсва. Счита се, че естественото омазняване е най-полезното и необходимо за овлажняване на косата. Тя не бива да се измива повече от два пъти седмично, а шампоанът се препоръчва да бъде без сулфати, както и да е съобразен с типа коса – суха, мазна, нормална, боядисана и т.н.


Ако косата е много суха, може да се провежда дълбоко хидратиращо лечение чрез използването на продукти като кокос, мед, зехтин и масло от авокадо. За най-добри резултати те трябва да бъдат предварително леко затоплени. Нагретите продукти позволяват по-лесното им абсорбиране в скалпа.Косата трябва да се остави да бъде в естествената си текстура. Ако тя е къдрава, не бива да се правят прекалени опити за нейното изправяне, тъй като единственият резултат от опитите ще бъде накъсване и косопад


Косата трябва да се защитава от слънцето с помощта на слънцезащитни продукти. Използването на подходящи слънцезащитни спрейове например може да запази косата здрава.


Препоръчително е ограничаването на топлинна обработка на косата, като сушенето на косата със сешоар трябва да бъде с възможната най-ниска температура на сешоара. Въпреки това, когато косата се третира с маша или преса, е задължително използването на защитен спрей от топлината или подобен продукт, който да образува бариера и да предотвратява повредите на косата.